Sveriges egen kinesiska mur

Skogen är Sveriges stora sevärdhet. Det skriver Leif Öster i veckans krönika.

Leif Öster, Skogsägare, turismföretagare.
Leif Öster, Skogsägare, turismföretagare.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

– Den svenska skogen, är er kinesiska mur, utropar Texasborna som just checkat in på vår lilla anläggning mitt i skogen.

Min fru frågar hur de menar.

– Jo, likt den kinesiska muren, är den svenska skogen er stora sevärdhet. Hemma i Texas har vi ett förött och bränt landskap.

Ja, så kan man också se på den svenska skogen. En sevärdhet i klass med kinesiska muren eller Egyptens pyramider.

Häromveckan åt jag middag med Lena Mossberg. Hon är skogsägare och driver Villa Bro i Bohuslän, en lodge med fokus på framförallt klättring. Men framförallt är hon Sveriges internationellt mest kända turistprofessor. Lena har ägnat ett långt forskarliv till att forska kring den snabbt växande turismens alla aspekter. Hon har även skrivit standardverket Storytelling, om konsten att utveckla koncept som bygger på en historia. Det är ju något vi sett mycket av under senare år till exempel bland hotell och restauranger.

Lena menar att vi svenskar inte inser vilket fanatiskt turistland vi har, med oändligt mycket fint att upptäcka. Vi besöker tillsammans skogsgården Urnatur utanför Ödeshög. De har besökare från hela världen. Men vad är det som får utländska turister att komma till Sverige och spendera 120 miljarder kronor här – lika mycket som hela den svenska skogsexporten?

Jag ställer frågan till James Wine, amerikan som numera bor i Ådalen. Han har skrivit en spännande bok om Sverige. Den heter glädjande nog Probably the best country on earth! James pekar på allemansrätten som något helt fantastiskt. Han menar att den rätten borde bli ett världsarv i sig.

Just amerikaner var den grupp som ökade mest sommaren 2017. Antalet övernattningar de gjorde i Sverige ökade med hissnade 39 procent från året innan.

När man jobbar med turism befinner man sig i en levande opinionsundersökning. Jag och min fru träffar varje år ungefär 1 000 gäster som alla har åsikter. Frågar du en, hos oss besökande amerikan, varför hen gillar vårt land får man nästan alltid någon av dessa fem svar, utan inbördes ordning:

Den vackra och omväxlande svenska naturen med skogar och öppet landskap.

Allemansrätten som ger möjlighet att gå i både skyddad och brukad skog. Mest älskar man en gallrad och medelålders skog. Minst gillar man stora kalhyggen.

14 miljoner amerikaner har svenska rötter. De är stolta över sitt gamla hemland.

Sverige erbjuder mat och boende i världsklass.

Sverige fungerar bra för turister. Folk pratar engelska och landet är säkert.

Leif Öster

Skogsägare, turismföretagare