Sveriges starkaste bönder korade

Elin Blomkvist, 31, och Torbjörn Johansson, 54, vann titeln "Sveriges starkaste bonde" i varsin klass under evenemanget Bondens dag på Backamo Lägerplats utanför Ljungskile.

Torbjörn Johansson vann Sveriges starkaste bonde 2019.
Torbjörn Johansson vann Sveriges starkaste bonde 2019. FOTO: PRIVAT

Grattis, hur känns det att vara starkast i Sverige?

– Det känns la bra. Det var inte väntat, det var tuff konkurrens, säger Torbjörn Johansson.

– Det känns jätteroligt, säger Elin Blomkvist.

I tävlingen ingår grenarna Farmers Walk, Säckbärning, Sågning, Köra skottkärra och Däckvältning. Vilken tyckte ni var tuffast att genomföra?

– Det var nog att välta däck. Det är riktigt tungt att välta ett däck som väger 300 kilo, säger Torbjörn Johansson.

– För mig var det Farmers Walk. Det var greppet som var svårast. Jag har testat på innan, men det var tufft med vändningarna. Jag var väldigt impad av de som lyckades hålla väskorna så stadiga, säger Elin Blomkvist.

Elin Blomkvist, vinnare i Sveriges starkaste bonde 2019.
Elin Blomkvist, vinnare i Sveriges starkaste bonde 2019. FOTO: PRIVAT

Och vad gick bäst?

– Sågningen. Det gick skitbra. Där vann jag rätt så överlägset. Vi sågade av en stock som var cirka 20 gånger 20 centimeter och jag var cirka 10 sekunder före tvåan, säger Torbjörn Johansson.

– Jag trodde det skulle vara sågningen, men det var faktiskt stenlastningen i skottkärran. Det kändes mest hemtamt för mig. Att lasta och köra skottkärra har jag gjort mycket, säger Elin Blomkvist.

Att bära jättetunga väskor med järn, flytta enorma säckar och knuffa runt ett gigantiskt däck tillhör kanske inte det lättaste man pysslar med. Varför är ni så starka?

– Jag är uppväxt på gård och nu för tiden tränar jag styrkelyft tre gånger i veckan. Jag tillhör styrkelyftsklubben AIS Styrkelyft nära där jag bor, säger Torbjörn Johansson.

– Jag började träna när jag var 17 och sedan har jag fortsatt. För att hålla mig borta från cigaretter och annat dåligt beteende så började jag träna i stället. Främst har jag varit långdistanslöpare. Och jag har alltid haft fysiska jobb, så mycket styrka har jag fått gratis, säger Elin Blomkvist.

Det var flera tävlanden som testade sin styrka under Bondens dag, däribland Jimmy Wressel. I Farmers walk går deltagarna varv efter varv med 80 kilo i varje hand. Sedan mäts sträckan med mäthjul.
Det var flera tävlanden som testade sin styrka under Bondens dag, däribland Jimmy Wressel. I Farmers walk går deltagarna varv efter varv med 80 kilo i varje hand. Sedan mäts sträckan med mäthjul. FOTO: KENT ENG

Det var förutom prispengar även en jättepokal i vinst. Var ställer ni den?

– I min prishylla. Jag har några sedan tidigare, säger Torbjörn Johansson.

– Ja, just nu står det på köksbordet bland lite kanderade mandlar och ost som jag köpte på marknaden, skrattar Elin Blomkvist.

FAKTA: Grenarna i Sveriges starkaste bonde

* Köra skottkärra. De tävlande ska lasta gatsten i en skottkärra för att sedan skjutsa den en sträcka. Kvinnorna lastar 150 kilo sten, männen lastar 300 kilo sten.

* Säckbärning. Deltagarna ska flytta fem olika säckar från punkt a till b på tid. Männen bär fem gånger 75 kilo, kvinnorna bär fem gånger 50 kilo.

* Farmers Walk. Väskor med järn i ska bäras en i varje hand så långt det går. Kvinnorna bär cirka 50 kilo i varje hand, männen bär cirka 80 kilo i varje hand.

* Sågning. Deltagarna ska såga av en stock på tid. Egen såg ska användas.

* Däckvältning (finalgren). Ett traktordäck ska vältas åtta gånger, fyra gånger bort och fyra gånger hem.