Svinpest och pandemi gör läget akut för tyska grisproducenter
Land Lantbruks krönikör Björn Folkesson hoppas att Sverige slipper samma prisras på smågrisvärdet som Tyskland. Samtidigt lyfter priset på helmjölkspulver.
Land Lantbruks krönikör Björn Folkesson hoppas att Sverige slipper samma prisras på smågrisvärdet som Tyskland. Samtidigt lyfter priset på helmjölkspulver.
Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Mjölk. Nu lyfter helmjölkspulvret igen. Hela 5 procent gick den varan upp vid gårdagens Fonterraauktion. Skummjölkspulvret följde också med upp, om än något mindre. Tillgången på mejerivaror sjönk, så endast ca 32 000 totalt bjöds ut.
Oceaninen har nu haft en november med rekordvärme och kanske har det fått korna att mjölka mindre. Bedömningen att covid-19 är på tillbakagång höjer också köparnas lust att handla innan det stiger ännu mera. Så god jul i ladugårdarna!
Med denna uppgång är ju sannolikheten att Arla skulle sänka mjölkpriset ordentligt minskad. Nu spekulerar vi hellre i att efterlikviden som Arla kommer med ska vara ordentligt stor.
Om det blir så lyckligt, kommer mjölkbönderna att kunna se tillbaka på ett år som började tufft och avslutades långt över förväntningarna. Ett bra tag framöver kommer nu mjölkgårdens stora fokus att vara de stigande priserna på foderråvaror.
Den stora konkurrenten heter Kina som inte tycks möjlig att mätta, med sina mer än en miljard konsumenter.
Smågris. Här är det nära katastrofläge för tyska producenter. Ett ungefärligt pris per smågris har fallit från cirka 82 euro till 22 euro. Är det svinpesten som åstadkommit detta och därtill kompletterat med pandemin? Jag vet inte, men produktionskostnaden måste vara långt över smågrisvärdet.
Vad det här ska få för konsekvenser vet ingen, och själv har jag inte läst att tyska staten ska gå in med något stöd. Man undrar också om det svenska priset kan förbli orört … Vi håller andan och hoppas att den tyska verkligheten håller sig borta från vårt land.
Vete. Det har nu kommit regn över områden där det verkligen behövs. Det var tillräckligt för att vinsthemtagningar skulle gå igång. När vinsthemtagning väl börjar så brukar den pågå längre än vad man först tror.
Vi ska dock påminna oss om att massor av vete fortfarande ska köpas och konsumeras av jordens befolkning, så visst kan de nya uppgångarna komma om exempelvis Egypten gör en storaffär.
Jag mötte för övrigt ett traktorekipage som var lastat med spannmål och som alltså ville sälja medan priset fortfarande är högt. Det går en rak linje mellan hjärnan, internet och foderfabriken.
Nu för tiden går det att försöka sälja på en topp, vilket var omöjligt under den reglerade tiden. Glädjande nog så har åtskilliga bönder gjort teorier till verkstad.
Valuta. Det är främst dollarfallet som intresserar. Euron stod för ett par dagar sedan på rekordhög nivå mot just US-dollarn. 1.20 var kursen och det här försvårar vår veteexport. En viss oro utgörs av Brexit men det tycks alltså stärka euron visavi dollarn, vilket visar på hur svår valutamarknaden är.
LÄS MER: Folkesson: ”Ideologi står mot lagen om tillgång och efterfrågan”
LÄS MER: Folkesson: ”Vi har ett högt vetepris men potential för en stor ny skörd”