Svinpesten i Kina påverkar grispriserna

Utbrottet av afrikansk svinpest i norra Kina påverkar grispriserna inte bara i den regionen. I sydliga provinser stiger priserna då inflödet av slaktsvin minskar.

Utbrotten av svinpest i norra Kina ger stigande priser på griskött i syd.
Utbrotten av svinpest i norra Kina ger stigande priser på griskött i syd. FOTO: BILDBYRÅN

Efter att flera utbrott av afrikansk svinpest har konstaterats i norra och östra Kina har priserna på gris stigit i flera sydliga provinser, eftersom den normala tillförseln av grisar inte kommer in.

Nya fall

Fortfarande rapporteras nya fall av afrikansk svinpest, men inte i samma hastighet som tidigare. Om detta beror på en faktisk minskning i antalet fall eller om myndigheterna stramat upp kontrollen kring kommunikationen om utbrotten, är svårt att säga, skriver Landbruksavisen, och hänvisar till Landbrug og Fødevares Markedsnyt for grisekød.

Infört förbud

Det var från provinserna Anhui, Henan och inre Mongoliet som rapporterna kom i förra veckan om utbrotten av afrikansk svinpest. De kinesiska myndigheterna har infört förbud om att använda köksavfall till grisfoder i de provinser där utbrotten finns. Att använda grisblod i foderprodukter är även det förbjudet.

"En komplex och utmanande situation", det är vad Kinas lantbruksminister kallar situationen, och inspektörer ska nu skickas runt i provinserna.

Påverkar priset

Från och med nu ska prover tas på foder och hittas viruset kommer fodret att destrueras, och i 16 provinser har marknader för levande djur stängts.

Transportrestriktioner och stängda marknader sätter press på grispriserna i de nordliga regionerna, och normalt sett skickar man många levande grisar söderut för slakt. I syd stiger däremot priserna då den vanliga tillförseln nu är strypt.

Förra veckan var det nationella grispriset på 14,38 yuan (13,39 kr) per kilo levande vikt, nu ligger det på 12 yuan (11,17 kr) per kilo i de norra provinserna och 18,50 yuan (17,23 kr) i sydliga.

Pris upp på fjäderfä

I skuggan av bristen på grisleveranser har priset gått upp kraftigt på fjäderfä och har nått de högsta fjäderfäpriserna sedan augusti 2016. Det finns en osäkerhet bland konsumenter om de kan smittas av grisköttet, så många byter till fjäderfä.