”Ta hjälp av teknologin”

Stirra dig inte blind på teknologin. Fokusera i stället på vad teknologin kan hjälpa dig med. Det var ett av budskapen på en framtidsföreläsning om robotik på Elmia Lantbruk.

Tomas Lagerberg, ABB, föreläser om digitalisering och teknologi på Elmia Lantbruk 2018.
Tomas Lagerberg, ABB, föreläser om digitalisering och teknologi på Elmia Lantbruk 2018. FOTO: MARIA TÖRNER

Teknologin är inte lösningen på någonting men den kan användas för att skapa lösningar. Det menar Tomas Lagerberg på ABB.

De krav vi ställer på teknik, både som producent och konsument ökar ständigt. Det ställs krav på prissättning, kvalitet, säkerhet för personer och mat och flexibilitet.

– I matbutikerna finns allt i olika smaker, färger och förpackningar, och det ställer jättehöga krav på producenterna att kunna hantera den här flexibiliteten med bibehållen kostnad och kvalitet och samtidigt värna om vår jord och världen, säger Tomas Lagerberg.

Bra verktyg

Teknologin kan hjälpa producenten med lösningar för att nå de högt ställda kraven. Men när det är dags att ta in ny teknologi i företaget är det viktigt att fokusera på annat än teknologin i sig.

– Det är värdet man kan skapa med teknologin som är lösningen. Data och information är värdelöst om man inte kan använda det. Teknologin måste använda den data som samlas in till att skapa kunskap som man kan agera på. Då är data hur värdefullt som helst, säger Tomas Lagerberg och nämner bättre produktivitet, lägre klimatpåverkan, bättre resurs- och anläggningsutnyttjande och bättre beslutsstöd som några exempel.

Använd rätt är data värdefull därför bör lantbrukare vara rädd om sin data och läsa en extra gång innan man skriver på avtal om datarättigheter, råder Tomas Lagerberg.

FAKTA: Digitala drivkrafter

1. Internet of things, IoT

2. Trådlöskommunikation

3. Mobilitet

4. AR/VR/XR

5. Beräkningskraft

6. Artificiell intelligens, maskinininlärning, big data analys

7. Visualisering

8. Moln

9. Blockchain

10. Samverkande robotar

Men det handlar inte bara om att dra nytta av nya teknolog för praktiskt bruk i lantbruket. Enligt Tomas Lagerberg är det lika relevant för småföretagare att dra nytta av digitaliseringen som de större.

– Vad ska vi sälja i morgon, hur ska vi göra det, ska vi göra det digitalt, hur distribuerar vi, hur säljer vi, hur pratar vi med våra kunder, hur får vi feedback om vad vi ska ta fram, hur effektiviserar vi vår utveckling och så vidare. Det är digitalisering, det är den digitala transformationen som pågår i industrier runt om i hela världen i alla branscher nu, säger han och fortsätter:

Nyttja digitaliseringen

– Det handlar inte bara om stora företag. Det kan handla om småföretag som visar upp sina produkter på en hemsida, har en sida på Facebook, man kanske kan betala med mobilen eller man kanske har en robot som utför en del av produktionen. Det kan också handla om att man planerar sina inköp baserat på vad det är för väder, årstid, vad folk brukar köpa vid en viss tid och så vidare för att få en mer effektiv inköpsmekanism och mindre svinn.

LÄS MER: Läs alla nyheterna från Elmia