Ta svenskt vin på allvar

Det är dags att ta de svenska vinerna på allvar. De är en del av vår svenska gastronomi och uppskattas av besökare, skriver konsulten Urban Laurin.

Det är hög tid att ta de svenska vinerna på allvar, menar debattören.
Det är hög tid att ta de svenska vinerna på allvar, menar debattören. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I dag finns svenska viner av mycket hög klass. Det är dags att ta dem på allvar, men tyvärr finns restauranger som ser ner på de svenska alternativen.

I somras var jag expertföreläsare på de två första renodlade internationella gastronomiresorna till Sverige. Deltagare från Storbritannien, USA, Hong Kong, Australien och Nya Zeeland besökte västkusten och Skåne under en intensiv vecka.

Den svenska maten uppskattades och det blev tydligt att Sverige är ett måltidsland av högsta internationella klass. Tyvärr blev det dock också en del besvikelser, särskilt vad gäller svenska viner. Besvikelsen handlade inte om vinernas kvalitet, utan om restauranger som vägrade att ta in dem i sitt sortiment.

För flertalet av Sveriges verkliga topprestauranger är det en självklarhet att erbjuda gästerna svenska viner. Men i skiktet därunder är det sämre ställt. Där finns i många fall en nedlåtande attityd mot de svenska alternativen.

En restaurang i Göteborg svarade att ”jag har lite svårt att se att syftet med resan var att dricka svenska viner, vi får väl hoppas att det var att prova vår fina svenska gastronomi.” För den restaurangen hör uppseendeväckande nog inte de svenska vinerna till den svenska gastronomin.

En restaurang i Skåne var negativ och förklarade att ”vi serverar inte pulversoppa och därmed inte heller svenska viner. Vi har dock besökt Georgien och imponerats av deras naturviner.” En av deltagarna kontrade med att ”jag har inte rest från Australien för att prova vin från Georgien. Jag vill prova svenska viner.”

Men vi mötte flera restauranger som ser svenska viner som en del av vår gastronomi. Några skånska vita viner hyllades av deltagarna. Ett skånskt rött vin av Pinot Noir gjorde gästerna andäktiga och imponerade.

Även svenska fruktviner uppskattades. Ett hjortronvin gjorde stor succé och ett mousserande vin av björksav förvånade och imponerade.

Så snälla svenska sommelierer, ni som inte redan gjort det; öppna era ögon för våra utmärkta svenska viner och fruktviner. De är en del av vår gastronomi och inte pulversoppa.

Urban Laurin,

Froghult Västergård, Kisa

LÄS MER: Svensk vinskörd slår rekord (från 2018)