Honungsslunga med många funktioner ger minskat kladd

För 30 år sedan började Göran Dahlgren utveckla honungsslungan Light Line för att underlätta arbetet med biodlingen och honungsslungandet. Inspirationen fick han efter flera biodlarresor utomlands. I dag har han tillverkat flera versioner och tävlar med den senaste versionen i Teknikutmaningen.

Light Line-slungan, Göran Dahlgrens bidrag i Teknikutmaningen 2023.
Slungan öppnar upp för samarbete mellan flera biodlare eftersom en stor mängd honung kan slungas. Upp till 130 kilo kan slungas på en timme. FOTO: GÖRAN DAHLGREN

– Sen jag började för 30 år sedan har jag åkt runt på en massa biodlarresor till olika länder och sett olika sorters utrustning. Både bra och mindre bra med en massa slangar slingrandes kors och tvärs och mycket kladd. Efter en sådan resa fick jag tanken om att man skulle göra en slunga som har plats för allt, säger Göran Dahlgren, från Katrineholm i Södermanland.

Femte versionen gillt

Han har under åren själv haft mellan tio och femtio samhällen. För ungefär fem år sedan lade han av och lämnade över sina samhällen och sin utrustning till två efterträdare. Men idéerna om en honungsslunga har levt kvar och nu tävlar Göran Dahlgren i Teknikutmaningen med "Light Line-slungan".

– Den första slungan var lärorik men blev inte bra så den har skrotats. Under åren har jag gjort flera utföranden och förbättringar. Det här är den femte versionen som har tillverkats.
Slungan har alla funktioner som behövs, säger Göran Dahlgren. 

Fakta: Tävlingsdeltagare

Namn: Göran Dahlgren.

Ålder: 82 år.

Bor: Katrineholm, Södermanland.

Sysselsättning: Pensionär och före detta biodlare.

Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Jag läser Land Lantbruk och så fick jag för mig att skicka in. Jag tänkte att jag kunde göra det trots att det inte är kopplat direkt till lantbruk".

Den gör slungning, klarning, vaxcentrifugering och kan fylla 140 kilos kärl, hinkar eller palltankar utan silning av honungen. Ramavtäckning görs med avtäckningsgaffel. Honungen och vaxet skrapas med gaffeln ner i centrum av slungan. Där centrifugeras sedan honungen och vaxet igenom en silplåt. Av rotationen lyfts honungen upp på slungtrummeväggen och rinner ner i klarningsrännan. Där separeras vaxet och honungen genom tyngdlagen då honung har en högre densitet än vax, säger Göran Dahlgren.

– Honungens densitet ligger på 1,4 kilo per kubikmeter, vaxet på 0,95. 

Lätt att mäta hur mycket som slungats

Honungen rinner sedan ut och kan tappas upp i tunna, hink eller palltank. De avtäckta ramarna mellanlagras i ett ramställ på slungans lock.

– Biodlare som inte har så många samhällen kan köpa den här tillsammans och slunga sin honung i palltank. Det är lätt att mäta hur mycket honung som slungats av var och en. Med gott samarbete kan mycket honung slungas.

Göran Dahlgren och hans bidrag "Light Line-slungan" i Teknikutmaningen 2023.
Göran Dahlgren är själv pensionerad biodlare sedan några år tillbaka men har ändå utvecklat en ny version av slungan som tävlar i Teknikutmaningen 2023. FOTO: PRIVAT

Göran Dahlgren ser fler fördelar med honungsslungan. Bland annat tar den inte så stor plats eftersom den är ganska kompakt, endast 1,5 meter i diameter. En annan fördel är att flera biodlare kan använda slungan vilket drar ner kostnaden ordentligt enligt Göran Dahlgren.

– Den absolut största vinsten är att du slipper väga skattlådor. Du mäter hur mycket honung det är direkt i palltanken. Det går 15 kilo per centimeter i en palltank. Dessutom behöver du inte burka honungen hemma utan du kan leverera den i en stor behållare som en hink. Det finns många som tar emot honung på det sättet. Det blir mer kostnadseffektivt än att burka. 

Fakta: Tävlingsbidrag

Idé: Light Line-slungan.

Fördelar: Maskinen är kompakt och kräver inte stort utrymme. Den gör fem olika jobb så du slipper ha flera olika maskiner.

Till nytta för vem: Biodlare.

Material: Rostfritt stål. Slungan är en 6 ramars självvändande. Ramformat enligt svensk standard. Motorn är på 0,75 kW. Slungan har tre olika slungtider på full hastighet och en vändning. Ramkorgarna är byggda med hålplåt med urtag för ramar och avståndsstift som skonar vaxkakorna. Vaxcentrifugering sker i full fart i 20-30 minuter. Vikten på slungan ligger på 200-250 kilo.

Övrigt: Slungad honung per timme: 90-130 kilo.

Ser du några nackdelar med slungan?

– Det finns alltid nackdelar att reta sig på men fördelarna väger över. Man slipper mycket kladd med honung. Att försöka få en rapshonung genom en sil är nästan omöjligt eftersom rapshonung kanderar väldigt fort. Det momentet klarar slungan utan kladd.

LÄS MER: Alla tävlingsbidrag i Teknikutmaningen 2023 hittar du här

Sponsorer av Teknikutmaningen 2023:

Kramp

SmartAgri

Handelsbanken

Söderberg & Haak

Väderstad

John Deere

OKQ8

Big AB

Dina Försäkringar