Alexander Westberg är 24 år och kommer ursprungligen från Sidensjö utanför Örnsköldsvik där han är uppvuxen med skog. Både han själv och hans pappa är skogsägare.
– Det har blivit många somrar i skogen både ute på hyggen med plantering och med röjning, konstaterar han.
Separat doseringslösning
De senaste åren har han dock bott i Umeå och utbildat sig till maskiningenjör och det är under den tiden som han på lediga stunder arbetat med utvecklingen av gödseldoseraren.
De gödseldoserare som redan finns på marknaden är fast monterade på helt nya Pottiputkirör. Det gör att man måste köpa ett nytt planteringsrör med fast doserare för att kunna få möjligheten att ge plantorna en kickstart direkt vid plantering genom tillförsel av gödsel.
– Min idé är en separat doseringslösning som kompletterar det planteringsrör man redan har, säger Alexander Westberg.
Fakta: Tävlingsdeltagare
Namn: Alexander Westberg.
Ålder: 24 år.
Bor: Umeå.
Sysselsättning: Maskiningenjör på Sigma Industry i Örnsköldsvik.
Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? ”Det är kul att få vara med och tävla med sin idé i ett forum där den hör hemma. Där det är fokus på jord och skog. Det ska också bli inspirerande att se hur idén mottas av läsarna”.
Även den tekniska lösningen skiljer sig från andra doserare. Alexanders skogsgödseldoserare är en helt igenom mekanisk lösning. Kraften kommer från en upp-och-ner-gående stång som sitter längs skogsplanteringsrörets sida. Med den drivs en mekaniskt roterande trumma inne i doseraren som släpper den mängd gödsel som varje skogsplanta behöver. På det sättet får man en automatisk gödselmängd till varje skogsplanta per arbetscykel med skogsplanteringsröret.
– Jag har haft min lösning på test ute i fält både när vi själva planterat i våra egna skogar, men också till andra kontakter och enligt de som provat fungerar det bra, säger han.
”Behövs inga extra verktyg ute i fält”
Hans doserare har en tätande o-ring i topp vilket ska förhindra vattenintrång ovanifrån, men om det är regnigt när man planterar finns det alltid en risk att gödslet blir fuktigt och klumpar sig i mekanismen, vilket kan ge behov av rensning inne i doseraren.
– Med min lösning är det enkelt. Man behöver bara skruva upp en skruv för att komma åt trumman, dra ur den ur mekanismen och rensa den. Det gör att man inte behöver några extra verktyg när man är ute i fält, berättar Alexander Westberg.
Doseringen av gödslet är ställbar genom att trumman går att byta ut till en med en annan volym.
Hela arbetet med att utveckla prototyper har Alexander gjort på lediga stunder hemma.
– I den här designprocessen har jag gjort skisserna i CAD och lagt ner mycket tid på att hitta fram till den här lösningen. Sedan har jag använt en 3D-skrivare som jag köpt för att ta fram prototyper och sammanlagt har jag nog gjort säkert 25 testprototyper innan jag kom fram till den modell som finns nu, berättar Alexander Westberg.
Fakta: Tävlingsbidrag
Idé: Kompletterande gödseldoserare för skogsplantering.
Material: Polyaktid, Polyetentereftalat.
Tillverkningsprocess: Hittills additiv tillverkning med 3D skrivare.
Fördelar: Enkel installation gör att man snabbt kommer i gång och väl ute i fält underhålls mekanismen lätt eftersom det inte behövs några verktyg.
Till nytta för vem: Alla som har ett planteringsrör och vill komplettera det med en lösning för att dosera gödsel vid plantering.