Låda ger säkrare transport

För att transportera rullar med plast på ett säkrare och smidigare sätt tillverkade Leif Johansson en transportlåda. Nu tävlar han i Teknikutmaningen 2023 med sitt bidrag.

Leif Johansson, deltagare i Teknikutmaningen 2023 med bidraget "Transportlådan".
Leif Johansson, deltagare i Teknikutmaningen 2023 med bidraget "Transportlådan". FOTO: PRIVAT

– Sonen behövde få med sig plast ut på fältet på det här sättet. Jag har sett andra varianter där man trär i plastrullarna i en rullhållare fram på traktorn men så tänkte jag "Varför ska man flytta plastrullarna en extra gång?", säger Leif Johansson från Köping.

Fakta: Tävlingsdeltagare

Namn: Leif Johansson.

Ålder: 71 år.

Bor: Köping, Västmanlands län.

Sysselsättning: Före detta lantbrukare, numera svetsare på deltid.

Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Jag tyckte det var kul att se om det här är någonting som någon annan vill ha eller kan ha nytta av."

I stället för en mer vanlig hållare för plastrullar blev det alltså en låda som fästs fram i traktorn. Nu går det att lasta in två hela pallar med plastrullar direkt. På så sätt sparas både tid och arbetskraft.

– Fördelen är att du får med dig det du behöver utan att öppna en hel pall hemma. Nu kan du öppna den ute på fältet i stället. Och så hamnar allt skräp på en plats. Ytterligare en fördel är att plasten skyddas mot väder och vind. 

Leif Johanssons bidrag Transportlådan i Teknikutmaningen 2023.
Leif Johanssons bidrag Transportlådan tävlar i Teknikutmaningen 2023. FOTO: PRIVAT

”Viktigt att locket inte är för tungt att lyfta”

Leif Johansson jobbar numera som svetsare på deltid och lådan har han byggt på sin fritid. Den blev klar 2019 och har använts sedan dess. 

– Dörrarna och locket är gjorda av aluminium för att inte vara för tunga att öppna och stänga. Just locket var viktigt att det inte skulle bli för tungt att lyfta, säger han.

Fakta: Tävlingsbidrag

Idé: Transportlåda.

Fördelar: Man får med sig en hel pall plast på ett smidigt sätt. Lådan skyddar mot väder och vind och skräpet stannar i lådan.

Till nytta för vem: Den som behöver ta med sig plastrullar eller något annat ut på fält.

Material: Ramen är gjord av grova fyrkantsrör. Golvet är gjort av durkplåt. Väggar och lock  av aluminium för att få ner vikten.

LÄS MER: Alla tävlingsbidrag i Teknikutmaningen 2023 hittar du här

Sponsorer av Teknikutmaningen 2023:

Kramp

SmartAgri

Handelsbanken

Söderberg & Haak

Väderstad

John Deere

OKQ8

Big AB

Dina Försäkringar