Tandemlyften ökar effektiviteten i fält

2017 började Olof Sjöholm att skissa på en idé om att tandemkoppla redskap bakom traktorn. Många timmar och några år senare är Tandemlyften i bruk och nu tävlar han i Teknikutmaningen.

Olof Sjöholm och hans bidrag "Tandemlyften" deltar i Teknikutmaningen 2023.
Det är andra gången som Olof Sjöholm tävlar i Teknikutmaningen, förra gången var 2021. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Olof Sjöholm från Skillingaryd är den sista tävlande i Teknikutmaningen 2023 med sitt bidrag Tandemlyften. Han har varit med i tävlingen en gång tidigare när han 2021 tävlade med bidraget Lastbäraren. Redan då höll han på att jobba med Tandemlyften, men ville inte avslöja några detaljer. 

– 2017 började jag med en idéskiss. Den föddes ur ett behov. Jag hade en del redskap som passade och jag funderade på hur jag skulle kunna få med dem i följd efter traktorn. 

Använt i driften sedan 2022

2021 testade han Tandemlyften för första gången i fält och sedan hösten förra året har han använt den i driften. Den väger cirka 1 ton och bärigheten har funkat bra den här blöta hösten.

– Däcken är väl tilltagna och det här är inte vråltunga redskap. Det har varit riktigt kladdigt i höst men det har gått bra och det är för att traktorn bär en del och lyften en del med axeln.

Fakta: Tävlingsdeltagare

Namn: Olof Sjöholm.

Ålder: 39 år.

Bor: Skillingaryd i Jönköpings län.

Sysselsättning: Arbetar som ingenjör och är deltidslantbrukare med dikor och växtodling. Är dessutom aktiv i Centerpartiet i Vaggeryds kommun där han bland annat är vice ordförande i Tekniska nämnden.

Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Det är en möjlighet att nå ut. Det hade varit jättekul att hitta en partner som kan ta det här konceptet vidare. Jag har kommit så långt som jag mäktar med ensam i det här projektet så det hade varit kul om någon kunde ta det vidare."

Tandemlyften är konstruerad med en ram som fästs i traktorns trepunktslyft. I ramen fästs det främre redskapet och lyfts som vanligt med trepunktslyften. Längre bak i chassit finns ytterligare en trepunktslyft, där fästs det bakre redskapet. Det bakre redskapet lyfts hydrauliskt med traktorns externa hydraulik.

En nackdel med lyften är att tyngdpunkten kan bli hög vid vägtransporter eftersom chassit blir högt när man lyfter redskapen. Därför undviker Olof Sjöholm att höja upp det främre redskapet mer än nödvändigt vid transport. En annan utmaning vid bygget var att lösa så att det gick att svänga med det främre redskapet lyft utan att lyfta det bakre.

– Det är därför chassit är så pass högt.

De största fördelarna med Tandemlyften är framför allt den ekonomiska nyttan i att kunna använda befintliga redskap, anser Olof Sjöholm.

– Man får mycket gjort och investeringskostnaden är en bråkdel jämfört med att köpa nya redskap. Jag kör ofta tallriksharven fram och kultivatorn eller den vanliga harven bak. Men det finns möjligheter att byta plats på dem såklart.

”2,5 meter funkar bra i Småland”

Tandemlyften är byggd efter redskap på 2,5 meter men Olof Sjöholm tror att det är möjligt att använda konceptet med redskap på upp till 4 meter.

– 2,5 meter funkar bra i Småland, om man säger så. Det känns lagom.

Under de år som gått från skiss till färdig Tandemlyft så har han bland annat fått stöd från Almi för för att utveckla sin idé men bristen på tid har gjort att han inte utnyttjat det. 

– Jag jobbar heltid borta och har gården mer på fritiden. Plus att jag har politiska uppdrag, då räcker inte tiden till tyvärr. 

Olof Sjöholm tävlar med bidraget Tandemlyften i Teknikutmaningen 2023.
Olof Sjöholm tävlar med bidraget Tandemlyften i Teknikutmaningen 2023. Det bakre redskapet fästs också det med en trepunktslyft. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Därför tävlar Olof Sjöholm nu i Teknikutmaningen och hoppas på att nå ut till någon som vill ta hans lösning vidare.

– Det kan vara kul att se om det finns något intresse.

Mellanrubrik

En möjlig fortsättning på Tandemlyften skulle kunna vara att placera en såmaskin längst bak. Men då krävs det alltså att någon mer vill gå in i projektet.

– Jag har skissat på en sådan lösning. Jag har också haft tankar om att man kan ha ett hydrauldrivet kraftuttag. Då skulle man kunna ha en jordfräs bak. Med ett kraftuttag bak öppnar det sig för fler redskap, men det är inte aktuellt för egen del om inte en partner kliver in och kan ta det vidare.

Fakta: Tävlingsbidrag

Idé: Tandemlyften.

Till nytta för vem: I huvudsak mindre till mellanstora växtodlare som redan har en befintlig maskinpark men som vill bli effektivare.

Material: Tandemlyften består av bland annat återvunna delar från andra begagnade maskiner som tippkärra och skördetröska. Vissa delar är nyinköpta, som hydraulkolvar och trepunktsdetaljer.

Tillverkningsprocess: Jag har fått hjälp av lokala företag med material och tillverkning som svarvning. Svetsningen har jag gjort själv.

Tidsåtgång: Ren verkstadstid är ungefär en månads arbetstid. Sedan tillkommer funderingstid.

LÄS MER: Alla tävlingsbidrag i Teknikutmaningen 2023 hittar du här

Sponsorer av Teknikutmaningen 2023:

Kramp

SmartAgri

Handelsbanken

Söderberg & Haak

Väderstad

John Deere

OKQ8

Big AB

Dina Försäkringar