Tillsammans skapar vi framtidens lönsamma matproduktion

Vi har allt att vinna på att konsumentföreningar och lantbruk kommer närmare varandra och att skapar framtidens matproduktion tillsammans, tycker Johan Hilding.

Bönder och konsumenter behöver varandra för att skapa en lönsam matproduktion. FOTO: CHRIS ANDERSSON/TT

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Bönder och konsumenter behöver varandra. Vi är idag över 3,7 miljoner delägare i Sveriges största konsumentkooperation KF. Vår främsta styrka är att vi är en kooperativ förening där enskilda medlemmar kan vara med och påverka utvecklingen av föreningen och verksamheten. Jag tror stenhårt på kooperationsdrivna föreningar, där man tillsammans skapar lönsamhet och en hållbar tillväxt både socialt och ekonomiskt och därför har jag sedan några år tillbaka varit förtroendevald som butiksombud, ett uppdrag där man ska vara medlemmens förlängda arm.
Till vardags är jag lantbrukare i Småland där jag och min familj driver smågris- och köttproduktion. Som lantbruksföretagare tycker jag att Coop har varit den matkedja som har tagit störst ansvar för att stötta svenskt jordbruk. Både genom hållbara upphandlingar och hållbara koncept både när det gäller Naturbeteskött, Änglamark och nyligen med ett utökat samarbete med Scan när det gäller griskött.
Därför är det viktigt att vi inom Coop fortsätter på den inslagna vägen och med olika projekt skapar framtidstro för yngre lantbrukare och en ökad konkurrenskraft för svenskt jordbruk. Tillsammans ska vi fortsätta att utveckla djurhälsan och vara med på olika miljöprojekt som till exempel investeringar i biogasanläggningar. Listan kan göras lång på olika investeringar som skapar lönsamhet för framtidens jordbruk. Därför har vi allt att vinna på att konsumentföreningar och lantbruk kommer närmare varandra och att vi skapar framtiden tillsammans.
En stor fördel med en kooperation är att vinsten inte hamnar i en ägares ficka utan i våra gemensamma fickor. Den vinsten kan senare användas för att förbättra lönsamheten och hållbarheten för just dagens och framtidens lantbrukare.
Johan Hilding, butiksombud i KF Väst och lantbrukare