Timmer lossat i storm hotar nu fritidsbåtar

Timmer som lossats till havs av Stora Enso i vintras börjar nu nå kusten utanför Luleå. Fritidsbåtar riskerar att köra på timret.

Timmer flyter i Luleå skärgård.
Timmer flyter i Luleå skärgård. FOTO: TINA ANDERSSON

Det flyter timmerstockar i Luleå skärgård och de riskerar att ställa till problem för bland annat fritidsbåtar och Sjöfartsverket har gått ut med en så kallad navigationsvarning, enligt ett pressmeddelande.

– Nu börjar fritidsbåtlivet att komma igång för säsongen och vi ser därför att även allmänheten behöver informeras om att vara vaksamma, säger Anders Dahl, lotsområdeschef i Luleå.

Lossade timmer till havs

Stockarna har setts i höjd med Luleå till Malören och norrut och de är mellan 8 och 16 centimeter i diameter och 2 till 5 meter långa.

Timret kommer från Stora Ensos transport i december som gick från norra till södra Finland. På grund av hårt väder var man tvungen att lossa en tiondel av den 1 500 kubikmeter, cirka 30 lastbilar, stora lasten till havs i höjd med Kemi.

"Svårt uppskatta antalet"

Stora Enso ska ha varit i kontakt med den finska kustbevakningen sedan dess, och nu har alltså timret nått den svenska kunsten.

– När vi blev varse att det fanns stockar i svenska vatten i området runt Malören skickade vi ut helikoptrar till området för att få en överblick över situationen. Besättningen såg att det fanns stockar i vattnet och på land vid kustremsan men hade svårt att uppskatta antalet. En grov bedömning är att det handlar om runt en tiondel av den totala lasten, säger Satu Harkonen, kommunikationsansvarig på Stora Enso Skog.