Tjulsta gårds grisinlägg lever vidare

Ett fem år gammalt Facebook-inlägg, som visar på hur enkelt det är att vilseleda med bilder, fortsätter att delas med jämna mellanrum. Genom att publicera tre foton från samma tillfälle ville Oskar Karlsson, som driver Tjulsta gård, visa att ett fotografi inte alltid visar hela sanningen. – Det går ju att vinkla en bild jättesnett, säger han.

Inlägget som publicerades strax innan julen 2014 av Cecilia Olander på Tjulsta gård.
Inlägget som publicerades strax innan julen 2014 av Cecilia Olander på Tjulsta gård. FOTO: PRIVAT

Ett inlägg om grisarnas liv på Tjulsta gård lades 2014 upp av gårdens dåvarande medarbetare Cecilia Olander, då hon ville visa att misskrediterande bilder som djurrättsaktivister lägger upp sällan visar sanningen.

”Ögonblicksbilder”

I inlägget skriver hon bland annat ”Såhär lagom innan jul har det hänt att diverse organisationer olagligt gått in i grisstallar och fotat vad jag vill kalla ögonblicksbilder, för att få oss att sluta köpa griskött. Foton som ser hemska ut men som kanske har en helt logiskt förklaring.”

Som exempel tog hon tre bilder i en av gårdens storboxar, för att visa hur fel det kan bli om man vinklar på det negativa.

Grisarna på betonggolvet ...
Grisarna på betonggolvet ...

”Om någon hade lagt ut den första bilden där grisarna ligger på betong utan halm eller något strö så hade många reagerat negativt och bilden hade spridit sig som en löpeld på sociala medier.”

... i halmen ...
... i halmen ...

Men det andra fotot är från samma box, samma tid. Den visar några grisar som i stället valt att ligga på halmbädden. Bild tre är för att visa att det är samma box.

...och både och.
...och både och.

Inlägget har sedan dess delats på flera Facebooksidor, ofta runt jul vilket ATL skrev om för två år sedan. För bara några dagar sedan delades inlägget igen, nu i gruppen Pink Room, som främst är en sida för tjejer och kvinnor, där de kan diskutera allt från smink, husdjur till mental ohälsa och goda matrecept.

En bild säger inte allt

Oskar Karlsson, som driver Tjulsta Gård, tycker att det är bra att inlägget fortsätter leva sitt liv och kommer upp med jämna mellanrum.

– Vi lade upp det för att visa att en bild inte säger allt, och att grisarna har det bra och kan och får välja själva var de ska ligga. Och det tog en jäkla snurr då, och sen har det dykt upp varje år, lite överallt. Även hos Djurens rätt, och i vegangrupper och sånt där.

De har fått mestadels positiva reaktioner, men även många negativa kommentarer. Oskar Karlsson bestämde sig tidigt för att inte diskutera vare sig med de mest hårdnackade motståndarna, eller de som konfronterar dem i kommentarfälten.

– Det är på småbarnsnivå, det leder ingen vart. Det finns grottmänniskor både bland veganerna och köttätarna, så det är ingen idé att gå in och svara på kommentarerna. Det tar också en evinnerlig tid, och jag kan inte avlöna nån för att hålla på med det.

Vill visa att djuren har det bra

Oskar Karlsson vill i stället visa vanliga konsumenter hur det faktiskt ser ut när man föder upp grisar.

– Dom här aktivisterna som lägger upp bilder skriver ju att det är så dåligt i stallen, och det är klart, tar du en bild i mörker så ser det kanske inte så fint ut. Eller så vinklar man eller retuscherar bilden.

– Men man håller ju inte på med djur för att vanvårda dem. Vi vill förstås att grisarna ska må bra. Annars växer de inte och då blir det dålig lönsamhet. Så det är både för att visa att vi bryr oss om djuren, men också för att kvalitén på köttet ska bli bra. I min värld hänger djurhälsa och djurvälfärd ihop med god företagsekonomi, och det tror jag att de flesta djurhållare skriver under på.

Oskar Karlsson frågar sig också om aktivisterna har funderat på vad som skulle hända om han och andra svenska uppfödare skulle sluta med sin verksamhet.

– Då flyttar produktionen bara utomlands, till sämre förhållanden.