Tjuvjakt på älg gav dryga fängelsestraff

Tre personer som tjuvjagade älg i Sollefteåtrakten döms till fängelsestraff i mellan fem och åtta månader.

FOTO: ISTOCK

Männen reste till Lövlidens jaktområde i Helgum i Sollefteåtrakten 2016, med en bil. I bilen fanns både vapen och ammunition och syftet var att jag älg, anser Tingsrätten. Tidningen Ångermanland uppger att männen själva sade att de hade för avsikt att söka efter älgspår. Männen fick punktering två kilometer in på jaktområdet, vilket ledde till att de ringde en bekant för att få assistans.

Upptäckte av kvinna

En kvinna på hundpromenad upptäckte en av männen.

– Det har ryktats om att han tidigare har tjuvjagat. Den ena satt i bilen och drack whisky, de hade inget här att göra, säger kvinnan under ett förhör, enligt tidningen Ångermanland (betallänk).

Konfronterade männen

Flera vittnen uppgav sig inte ha sett något som tydde på att tjuvjakt skulle ha förekommit. Ett annat vittne fick dock deras hemadress och konfonterade männen och ska då ha hittat ett vapen.

I en slaktbod som tillhörde en av männen fann polisen blodspår och slaktrester. En av de andra männen hade 150 kilo älgkött nedfruset. Männen döms nu till fängelse i mellan fem och åtta månader för jaktbrott, medhjälp till jaktbrott och vapenbrott, i Ångermanlands tingsrätt.

LÄS OCKSÅ: Straff sänkte i jaktbrottshärvan