Ökade foderkostnader bakom högre äggpris

Det är inte bara köttproducenter som drabbas av torkan. Enligt Svenska Ägg måste priset i konsumentled öka med 10 till 15 öre per ägg, som kompensation för ökade foderkostnader.

Enligt Svenska Ägg måste priset i konsumentled öka med tio till 15 öre per ägg som kompensation för ökade foderkostnader.
Enligt Svenska Ägg måste priset i konsumentled öka med tio till 15 öre per ägg som kompensation för ökade foderkostnader. FOTO: ANN-KATRIN ÖHMAN

Under måndagen meddelande branschorganisationen Svenska Ägg hur hårt äggnäringen drabbas av årets torka.

Hittills har det varit stort fokus på torkans inverkan på betesdjuren, men de ökade spannmålspriserna slår nu hårt mot många livsmedelsproducenter.

– Kopplingen till krisen för betesdjuren har varit tydlig för allmänheten, när gräsmattan torkar där hemma är det lätt att förstå hur betesmarkerna påverkas. Men torkan drabbar alla i år, de ökade spannmålspriserna slår även hårt mot gris- kyckling- och äggproducenterna, säger Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius.

”Spannmål viktig del av fodret”

Under sommaren steg spannmålspriserna kraftigt och därmed ökade även foderpriset, något som nu drabbar äggproducenter och unghönsuppfödare hårt.

– Lantmännen har gått ut med att spannmålspriserna ökar med 25 procent, detta påverkar priset för hönsfoder jättemycket, eftersom spannmål är en viktig del av fodret, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Därför behövs nu prishöjningar på ägg så att producenterna kan få täckning för de ökade foderkostnaderna. Enligt Svenska Ägg måste priset höjas med 10 till 15 öre per ägg i konsumentledet.

”Tror att konsumenterna har förståelse”

– Ägg är ju ett så fantastiskt bra livsmedel, så att betala 10 till 20 öre mer per ägg är nog de flesta konsumenter beredda att göra. Jag tror att konsumenterna har förståelse för att torkan kommer att märkas något i plånboken, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Hon hoppas därför att förhandlingar med handeln om eventuella prishöjningar kan komma igång snart.

– Vi har fått signaler om att handeln har förstått allvaret och det kan bli läge att snabba på förhandlingarna. Många producenter är oroliga och det är jätteviktigt att det blir prishöjningar, jag har all hopp om att det kommer att bli så också, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

FAKTA: Höjt äggpris

– I dag betalar konsumenten cirka 2,50 kronor per ägg, priset varierar något beroende på produktionsformen.

– För att producenterna ska få täckning för ökade foderkostnader krävs en prisökning i butik på cirka tio till 15 öre per ägg menar Svenska Ägg.

– Torkan kommer att kosta landets cirka 300 äggproducenter flera hundra miljoner kronor på årsbasis.

Källa: Svenska Ägg

LÄS MER: Torkan slår: Foderpriset ökar med 25 procent