Träd skadade av kastanjemal

Kastanjemalen sprider sig allt mer norrut i landet och finns nu i Västmanland och Uppsalatrakten, visar inrapporterade fynd till Artdatabanken. I Nykvarn söder om Mälaren har hästkastanjer blivit angripna av insekten och skadat träden.

Hästkastanj som har blivit angripen av kastanjemal.
Hästkastanj som har blivit angripen av kastanjemal. FOTO: MOSTPHOTOS

Kastanjemalen kan orsaka allvarliga skador på sin värdväxt hästkastanjen, som oftast finns i parker och privata trädgårdar. Kastanjebladen ser då bruna ut redan i mitten av sommaren. Kastanjemalen dödar inte hästkastanjen, även om den kan orsaka lägre mängder av frö.

Gynnas av varmare klimat

I Nykvarn har flera hästkastanjer blivit angripna av insekten. Mattias Nilsson, parkarbetare och arborist i kommunen, gör en koppling mellan klimatförändringar och angreppen mot träden.

– Angreppen blir värre av kortare vintrar och varmare somrar. Insekterna överlever vintrarna och värmen kan ge fler generationer av dem. Jag tror att det finns risk för att våra parker kommer se annorlunda inom 50 år, säger han till SVT Nyheter.

Kom hit 2003

Kastanjemalen har spridits upp över Europa och de första rapporterna om att den förekom i Sverige var från Skåne 2003. Sedan dess har den spridit sig norrut upp till Västmanland och Uppsalatrakten.

Går att bekämpa

Enligt SLU har insekten på några få årtionden gått från att vara helt okänd för vetenskapen till att bli en allvarlig skadegörare över nästan hela Europa.

Men den går att bekämpa relativt enkelt. Det gäller att samla och kompostera eller bränna en stor mängd av de fällda bladen på hösten, det är där malen övervintrar som puppa. Insamlingen av blad kan minska antalet insekter så mycket som 70 procent, visar en rapport från SLU.

LÄS ÄVEN: ”Det blir svårare för träd att leva lika länge som tidigare”