Trävarufabrik i brand i Nybro

En kraftig brand utbröt under söndagskvällen i en trävarufabrik i Nybro i Kalmar län. Branden ska ha utbrutit av explosioner i spånfilter på anläggningen men branden ska nu vara under kontroll.

En trävarufabrik i Nybro i Kalmar län började brinna under söndagskvällen.
En trävarufabrik i Nybro i Kalmar län började brinna under söndagskvällen. FOTO: ISTOCK

Vid 20-tiden på söndagskvällen larmades räddningstjänsten till golvfabriken Kährs i Nybro. Tre spånfilter på panncentralens tak hade exploderat.

– Två av dem har brunnit upp fullständigt, och så har det blivit massa glödbränder med anledning av detta, säger räddningstjänstens Magnus Lindahl till tidningen Barometern.

Fortsatt släckningsarbete

Under natten och morgonen i dag har räddningstjänsten fortsatt släckningsarbetet på platsen, främst i rörsystemen.

– Det är sågspån överallt i alla rör och transportörer. Det är ju tusentals meter med rör här, kors och tvärs, fram och tillbaka, hit och dit, säger Magnus Lindahl till tidningen.

Risk med silo

En stor risk har varit den silo som finns på anläggningen som innehåller högexplosivt material eftersom innehållet är så finfördelat.

– Det [branden] har gått till en stor silo med kanske 20 ton träpulver och spån som står vid sidan om, säger Magnus Lindahl.

Under natten har räddningstjänsten spolat vatten i silon för att hindra explosioner.

Under tidig morgon i dag, måndag, kunde räddningstjänsten minska bemanningen och situationen uppges vara under kontroll.

LÄS MER: Polisen lägger ner utredningen efter sommarens bränder