Tre föregångare konkurrerar om omläggningspris
En grönsaksgård, en pionjär inom plöjningsfritt jordbruk och ett nystartat bohuslänskt samarbete konkurrerar om titeln Årets omläggare på Ekogalan i januari.
En grönsaksgård, en pionjär inom plöjningsfritt jordbruk och ett nystartat bohuslänskt samarbete konkurrerar om titeln Årets omläggare på Ekogalan i januari.
När marknadsbevakaren Ekoweb för åttonde gången arrangerar Ekodagen på Grand i Stockholm den 31 januari utses bland annat Årets omläggare. Tre kandidater finns nu nominerade.
Elin och Andreas Niklasson i Knisslinge norr om Kristianstad är i färd med att lägga om ett konventionellt jordbruk där det tidigare odlats mycket potatis. Nu har de ekologisk produktion på 130 hektar med ett brett utbud av grönsaker som bland annat säljs i två obemannade gårdsbutiker. Gården har även nötuppfödning.
Josef Appell var inspektor på Gårdstånga Nygård och ledde omställningen mot plöjningsfritt jordbruk med mellangrödor innan han i slutet av 2016 startade egen verksamhet med växtodling och konsulttjänster. Nu arrenderar han åkermark utanför Ängelholm där 175 hektar läggs om till ekologiskt med inriktning på utsädesodling och fröodling.
Matjorden i Sverige AB är ett samarbete mellan två växtodlingsgårdar utanför Uddevalla vilka drivs av Robert Carlsson respektive Henrik Johansson. Hela den sammanlagda arealen på 350 hektar är omställd och företaget samarbetar i sin tur med en ekologisk nötköttsproducent i området.
I kategorin Årets Garant Ekostjärna kandiderar Polarbröd, Löfbergs och Frebaco medan det i kategorin Årets Ekobutik står mellan Stora Coop i Varberg, Ica Kvantum i Kungsbacka samt Hemköp på Telefonplan i Stockholm.
Dessutom kommer vinnaren av Årets Framtidspris att koras. Det går till en student vid något av landets lärosäten för lantbruk.
Bland föreläsarna på Ekodagen märks Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, och Emil Olsson, lantbrukare på Slätte gård.