Tre föregångare konkurrerar om omläggningspris

En grönsaksgård, en pionjär inom plöjningsfritt jordbruk och ett nystartat bohuslänskt samarbete konkurrerar om titeln Årets omläggare på Ekogalan i januari.

Cecilia Ryegård driver tillsammans med maken Olle Ryegård marknadsbevakaren Ekoweb som den 31 januari för åttonde gången arrangerar Ekodagen på Grand i Stockholm.
Cecilia Ryegård driver tillsammans med maken Olle Ryegård marknadsbevakaren Ekoweb som den 31 januari för åttonde gången arrangerar Ekodagen på Grand i Stockholm. FOTO: CARLA KARLSSON

När marknadsbevakaren Ekoweb för åttonde gången arrangerar Ekodagen på Grand i Stockholm den 31 januari utses bland annat Årets omläggare. Tre kandidater finns nu nominerade.

Elin och Andreas Niklasson i Knisslinge norr om Kristianstad är i färd med att lägga om ett konventionellt jordbruk där det tidigare odlats mycket potatis. Nu har de ekologisk produktion på 130 hektar med ett brett utbud av grönsaker som bland annat säljs i två obemannade gårdsbutiker. Gården har även nötuppfödning.

Emil Olsson, ägare till Slätte gård och Slätte ekodag, blir en av föreläsarna när Ekodagen hålls på Grand i Stockholm.
Emil Olsson, ägare till Slätte gård och Slätte ekodag, blir en av föreläsarna när Ekodagen hålls på Grand i Stockholm. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Mot plöjningsfritt

Josef Appell var inspektor på Gårdstånga Nygård och ledde omställningen mot plöjningsfritt jordbruk med mellangrödor innan han i slutet av 2016 startade egen verksamhet med växtodling och konsulttjänster. Nu arrenderar han åkermark utanför Ängelholm där 175 hektar läggs om till ekologiskt med inriktning på utsädesodling och fröodling.

Robert Carlsson är en av två växtodlare utanför Uddevalla som driver Matjorden i Sverige AB och kandiderar till priset Årets omläggare.
Robert Carlsson är en av två växtodlare utanför Uddevalla som driver Matjorden i Sverige AB och kandiderar till priset Årets omläggare. FOTO: ROBERT CARLSSON

Matjorden i Sverige AB är ett samarbete mellan två växtodlingsgårdar utanför Uddevalla vilka drivs av Robert Carlsson respektive Henrik Johansson. Hela den sammanlagda arealen på 350 hektar är omställd och företaget samarbetar i sin tur med en ekologisk nötköttsproducent i området.

Namnkunniga föreläsare

I kategorin Årets Garant Ekostjärna kandiderar Polarbröd, Löfbergs och Frebaco medan det i kategorin Årets Ekobutik står mellan Stora Coop i Varberg, Ica Kvantum i Kungsbacka samt Hemköp på Telefonplan i Stockholm.

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, är en av de medverkande på Ekodagen i slutet av januari.
Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, är en av de medverkande på Ekodagen i slutet av januari. FOTO: URBAN BRÅHDE

Dessutom kommer vinnaren av Årets Framtidspris att koras. Det går till en student vid något av landets lärosäten för lantbruk.

Bland föreläsarna på Ekodagen märks Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, och Emil Olsson, lantbrukare på Slätte gård.

Josef Appell är växtodlare och konsult som har specialiserat sig på plöjningsfritt jordbruk med mellangrödor. Han är en av kandidaterna till priset Årets omläggare på Ekodagen.
Josef Appell är växtodlare och konsult som har specialiserat sig på plöjningsfritt jordbruk med mellangrödor. Han är en av kandidaterna till priset Årets omläggare på Ekodagen. FOTO: LARS VERNERSSON