Tre män döms till fängelse för jaktbrott

Det blev fängelsestraff för tre av de fem män som stått åtalade för olika jaktbrott i Norrbotten. Det stod klart när tingsrätten i Luleå meddelade domen på fredagseftermiddagen.

En man dömdes för grovt jaktbrott för att bland annat ha skjutit en järv.
En man dömdes för grovt jaktbrott för att bland annat ha skjutit en järv. FOTO: POLISEN

Det var i augusti förra året som polisen slog till mot fem män i Norrbotten efter en tids hemlig telefonavlyssning. När polisen gick igenom materialet man beslagtagit från husrannsakningarna kunde det konstateras att utredningen skulle svälla.

Alla känner varandra

Till slut kom den att handla om flera fall av grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott, vapenbrott av normalgraden, grovt jakthäleri samt artskyddsbrott.

I dag kom domen mot de åtalade männen som alla känner varandra och är släkt i olika konstellationer; far och son, en är systerson till en annan, två är medlemmar i samma sameby och i övrigt är alla i vart fall ytligt bekanta. Samtliga har nekat till brott.

Två grova jaktbrott

Den person som dömdes för grovt jaktbrott för att ha skjutit en järv och snarat en björn är en 37-årig man som även döms för vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i ett år och tre månader. Enligt tingsrätten gör det faktum att björnen jagats med en särskilt plågsam metod att straffvärdet överstigen minimum.

Var aktiv och drivande

Den huvudåtalade 46-åringen, som stod åtalad för sex grova jaktbrott frikändes från dessa och även grov anstiftan till jaktbrott. Han dömdes dock till fängelse i ett år och fyra månader för medhjälp till grovt jaktbrott, brott mot vapenlagen och grovt vapenbrott.

Enligt tingsrätten har mannens medhjälp till jaktbrott varit allvarlig. "Han har varit aktiv och drivande i att skaffa fram och förse NN med olagliga fångstredskap och det kan ifrågasättas om gärningen över huvud taget kommit att förövas utan (46-åringens) hjälp."

"Ska analysera domen"

Tingsrätten anser att det är bevisat att han har tagit bilderna på djuren som hittats i hans telefon och befunnit sig på platserna där djuren dödats. Men det räcker inte för att det ska ställas utom allt rimligt tvivel att just dessa personer har jagat och dödat djuren.

– Det var väntat att han skulle frias för de grova jaktbrotten. Jag har hela tiden ansett att det inte fanns någon bevisning som styrker att han gjort sig skyldig till jaktbrott, säger advokaten Jonas Westerlund till TT.

Westerlund hade dock hoppats att hans klient skulle frikännas även på övriga åtalspunkter. Om 46-åringen vill överklaga återstår att se.

– Jag måste analysera domen och prata med min klient, säger Jonas Westerlund.

Ålder och fysiska besvär

74-åringen, som är 46-åringens far, dömdes till grov medhjälp till jaktbrott, grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen och artskyddsbrott till fängelse i ett år. Även han frikändes från grovt jaktbrott.

I detta fall anser tingsrätten att hans medhjälp till jaktbrotten inte var lika allvarlig som hans sons, men att "han har varit fullt medveten om vad han varit inblandad i då han hjälpt till att förse (37-åringen) med ett stort antal olagliga fångstredskap."

Straffvärdet för 74-åringens brott är i paritet med 46-åringen men med tanke på mannens ålder och fysiska besvär stannar påföljden vid ett års fängelse.

Villkorlig dom

En 29-årig man döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar för jakthäleri och vapenbrott, och en 63-årig man döms till samma påföljd för jakthäleri. Ingen av dem stod åtalade för grovt jaktbrott.

Läs mer: Åklagare vill ha fängelse i jakthärvan

Rättegång i jaktbrottshärvan klar

Åtal i jakthärvan

Kritik mot att ersättning inte krävs