Kungens älgjakt blir av trots inställda jakter

I delar av Skinnskattebergs och Köpings kommuner ställs älgjakten in. Men bara några mil därifrån planeras den kungliga älgjakten att genomföras som normalt.

Kungens jakt i Västmanland blir av som planerat.
Kungens jakt i Västmanland blir av som planerat. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Älgjakten ställs in på flera håll i Skinnskattebergs och Köpings kommuner. Anledningen är att det finns för få älgar, vilket enligt Jägareförbundet i Västmanland, beror på att vargstammen i området är alltför tät. Därför har man i Köping-Bergs älgskötselområde och i Skinnskatteberg-Riddarhyttans älgskötselområde beslutat att ställa in årets älgjakt.

Läs mer: Jakten ställs in – älgarna är för få

Kungen jagar som vanligt

Bara någon mil därifrån, i Sveaskogs ekopark Malingsbo-Kloten i Bergslagen, planeras för fullt för den årligen återkommande kungliga älgjakten. En älgjakt som engagerar ett sällskap på över 100 personer. I fjol riskerade Kungens traditionsenliga jakt att gå om intet eftersom vargstammen i området har ökat kraftigt. Det senaste året har vargstammen fyrdubblats i området.

Läs mer: Kraftig ökning av vargarna hotar Kungens älgjakt

– Det ser faktiskt lite bättre ut än förra året så i år kommer älgjakten att bli av som vanligt, säger Jimmy Pettersson som är jaktledare för den kungliga älgjakten.

Startar nästa vecka

Otto Ramel på Övedskloster är hovjägmästare och den som planerar Kungens jakt. Den kungliga jakten startar nästa vecka och planen är att skjuta 15 djur.

– Området där Kungen jagar är väldigt stort, 20 000 hektar, och där finns det hyfsat gott om älg. Vi tar fyra drev på området, så vi hinner bara med en liten del, säger han.

"Finns mycket varg"

Att det ska vara ont om älg i trakterna på grund av den stora vargstammen känner Otto Ramel inte till, men han menar att det inte är förvånande.

– Jag har all förståelse för det, för det finns mycket varg där. Reviret som vi jagar på har tidigare haft tre alfavargar, men det har minskat nu så älgstammen har vuxit just där, förklarar han.

Inbjudna gäster

Kungajakten har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet, men den årliga kungajakten startades först 1885 av Oscar II.

Av tradition står kungen som värd för evenemanget som engagerar runt 100 personer. Förutom medlemmar i kungafamiljen och inbjudna gäster brukar sällskapet bestå av cirka 50 drevkarlar, jaktledare och kökspersonal.