Trots massivt angrepp – ingen skyddsjakt på Molstaberg

Synen som mötte fårproducenterna på Molstaberg efter onsdagens vargattack var inte vacker. 40 djur låg döda eller fick senare avlivas. – Ändå kommer länsstyrelsen inte att besluta om skyddsjakt, säger Carl Aschan, anhörig och tillika regionchef på LRF.

22 får var så allvarligt skadade att de fick avlivas av veterinär. Ytterligare tio hålls under observation.
22 får var så allvarligt skadade att de fick avlivas av veterinär. Ytterligare tio hålls under observation. FOTO: CARL ASCHAN

Det var på onsdagen som vargar kom in i fårhagarna på Molstaberg i Södertälje kommun. Troligen rör det sig om ett vuxet par och två ungdjur som tillhör Sjundareviret och som har observerats i trakterna den gångna vintern.

Flera djur under observation

Attacken blev den hittills värsta av det dussintal som har drabbat fåruppfödarna. 22 svårt skadade får fick avlivas av veterinär medan ytterligare 17–18 djur flöt omkring döda i åar och vattensamlingar. Av ett får återstod mest revbenen.

Dessutom är ytterligare ett tiotal djur under observation. De hittades bitna och blodiga men andades normalt och veterinär bedömer att de kommer att överleva.

– Uppskattningsvis 85–90 procent av hagarna har rovdjursavvisande stängsel och det är ny stängsling kring det aktuella området. Nu fanns det cirka 300 meter med den gamla typen av stängsling och det är väl där som vargarna har tagit sig in, säger Carl Aschan.

LÄS MER: Förtvivlan på Molstaberg – men även tacksamhet för all hjälp

Betat i några veckor

Fåren släpptes ut på bete för några veckor sedan. Det var egentligen lite tidigt men eftersom fodret är slut hade ägarna inget större val. Därmed finns det heller inte möjlighet att återstalla dem. Ägarna har nu fått hjälp av LRF:s lokalavdelning att lösa den akuta fodersituationen.

Länsstyrelsen Stockholm var under torsdagen ute på Molstaberg för att dels obducera och flå de dödade djuren men också för att leta vargspillning och spåra. Beskedet från miljöchef Göran Åström var dock att länsstyrelsen inte kommer att besluta om skyddsjakt på vargarna.

– De anser fortfarande inte att djurhållarna har utfört nödvändiga åtgärder. Samtidigt som det inte finns något som lagstadgar att de är skyldiga att sätta upp rovdjursavvisande stängsel så hålls detta emot dem. Det är som ett moment 22, menar Carl Aschan.

LÄS MER: Omfattande vargattack i Södertälje

Förlorat cirka 140 får

Molstaberg är den största fårproduktionen i länet med runt 1 000 djur efter lamning. Från att av länsstyrelsen ha hyllats som mönstergård bröt relationen med myndigheten samman när vargangreppen började 2015. Bland annat anmälde länsstyrelsen ägarna till produktionen för djurskyddsbrott, en anmälan som åklagaren senare la ned.

I augusti beslutades om den första och hittills enda skyddsjakten. Villkoren var dock så snäva att den redan från början var utsiktslös, i synnerhet när vargvärnare uppehöll sig runt gården och skrämde bort vargarna. Totalt har Molstaberg så här långt förlorat cirka 140 får till vargarna.

– Som det ser ut överväger ägarna att inte fortsätta produktionen när de känner att de inte har samhällets stöd. Det innebär att det inte blir någon betäckning av tackorna i år, säger Carl Aschan.

Fotnot: Ägarna har på grund av den ansträngda situationen undanbett sig att bli intervjuade och valt att låta Carl Aschan föra deras talan i media.

LÄS MER: Förtvivlan på Molstaberg – men även tacksamhet för all hjälp

Mardrömmen fortsätter – ny vargattack på Molstaberg

Fårägarna: ”Det är inte vår skyldighet att hålla vargen ute”

Fårägare kräver snabbt beslut om skyddsjakt