Trump: Sätt solpaneler på muren

I ett tal på onsdagen berättade Donald Trump att muren han vill bygga mot Mexiko kan komma att finansieras genom att sätta solpaneler på den.

"Rätt bra fantasi, va? Det är mina idéer", säger Donald Trump om tanken att sätta solpaneler på den planerade muren mot Mexiko.
"Rätt bra fantasi, va? Det är mina idéer", säger Donald Trump om tanken att sätta solpaneler på den planerade muren mot Mexiko. FOTO: MOSTPHOTOS

USA:s president Donald Trump har inte tidigare gjort sig känd som en förkämpe för förnybar energi. I ett tal inför anhängare i delstaten Iowa under onsdagen antydde han att trots allt fått upp ögonen för fördelarna med solenergi.

– Vi tänker på något som är unikt, vi snackar om den södra gränsen: mycket sol, mycket värme. Vi funderar på att göra muren till en "solmur", så att den skapar energi och betalar sig för sig själv, säger Trump, enligt BBC.

Trumps egen snilleblixt?

I talet hävdade Trump även att det där med solpanelerna var hans egen idé. Ett påstående som kan ifrågasättas, med tanke på att just solpaneler funnits med i flera av de offerter på murbygget som har lämnats in. I början på mars presenterade även två akademiker ett förslag om solpaneler längs gränsen mellan USA och Mexiko i Wall Street Journal.

Tidigare hävdade Trump att Mexiko skulle tvingas stå för kostnaderna för muren som han vill bygga.