Trumps handelsplaner skadar landets bönder

Effekterna av President Trumps val att lämna handelsavtalet TPP ställer redan till det för landets bönder. Nu förhandlar övriga elva TPP-länder med varandra till Europas bönders fördel.

FOTO: MOSTPHOTOS

President Donald Trumps beslut tidigare i våras om att lämna handelsavtalet TPP har fått nya konsekvenser. I samma ögonblick som USA lämnade handelsavtalet började övriga elva TPP-länder att förhandla om nya avtal, både med varandra och med andra viktiga handelsaktörer som Kina och EU.

Sammanlagt pågår 27 olika avtalsförhandlingar rapporterar Sveriges Radio. Några är redan underskrivna och i samtliga avtal står USA utanför. Det är något som påverkar bönderna i största grad.

Japan och EU har bland annat kommit överens om tullar på fläskkött som ger EU:s bönder en fördel över de amerikanska grisbönderna. Den amerikanska exporten av fruset fläskkött till Japan ökade med 28 procent de första fem månaderna i år men från EU ökade exporten med 44 procent.

Ett annat exempel gäller export av nötkött från Australien till Japan. Där kommer köttbönder i Australien få 19 procents lägre tullar än de amerikanska konkurrenterna enligt SR.

Precis innan USA lämnade TPP investerade grisbonden Ron Prestage i delstaten North Carolina rejält i sin verksamhet. Nu riskerar han en osäker ekonomisk framtid.

– Jag är livrädd. Jag kan fortfarande dra i nödbromsen ännu men vi har redan börjat bygga på en ny fabrik, säger han till tidningen Politico Magazine.

Avtalen har ännu inte trätt i kraft men redan nu ser man att USA förlorar marknadsandelar. Avtalet var det största som slutits när det skrevs under 2016, och omfattade tolv länder i Stilla Havsområdet, utom Kina.

Läs även: USA-bönder oroade över handelsavtal

Läs även: Trump: Sätt solpaneler på muren