Trygg arbetsmiljö i fokus från start hos mästarkusken

Hästnäringen har gått samman i arbetet för god arbetsmiljö och trygga arbetsplatser. För mästarkusken Gunnar Melander var trygg arbetsmiljö och gott ledarskap i fokus redan för över 50 år sedan.

Hästföretagaren Gunnar Melander fokuserade på god arbetsmiljö och trygg hästverksamhet från början. Här med flerfaldiga mästaren Månprinsen.
Hästföretagaren Gunnar Melander fokuserade på god arbetsmiljö och trygg hästverksamhet från början. Här med flerfaldiga mästaren Månprinsen. FOTO: PRIVAT

På kort tid har hästnäringen presenterat både en gemensam handlingsplan, märkningen schysst stall och certifieringar för kvalitetsmärkt hästverksamhet och hästutbildning.

Genom att arbeta med frågorna gemensamt och oavsett inriktning, ökar både möjligheten till genomslag och uppmärksamhet för de viktiga frågorna.

Det finns också företagare som sedan länge sett god arbetsmiljö som en förutsättning för en framgångsrik verksamhet.

Eget system

Hästföretagaren, tränaren och kusken Gunnar Melander, har jobbat med hästar och hästföretagande under hela sitt yrkesverksamma liv. Under 54 år drev han verksamheten i Grubbe i Ångermanland och titulerar sig egentligen pensionär, men tränar häst gör han ändå.

– Jag är ju inte helt pensionär, vi har sex hästar.

Öppen kommunikation

Att det är viktigt med bra arbetsmiljö för att en verksamhet ska fungera, var fokus från start.

– Redan när vi började tänkte vi ganska bra på helhet. Det gjorde att det blev bra stämning och en trygg arbetsmiljö.

Att vara pensionär kan i de bästa fallen innebära att man får trappa ned, men ändå fortsätta med det arbete som är allra roligast. Arkivbild.
Att vara pensionär kan i de bästa fallen innebära att man får trappa ned, men ändå fortsätta med det arbete som är allra roligast. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

FAKTA: Gunnar Melander

Travtränaren Gunnar Melander har arbetat med hästar under hela sitt yrkesliv.

Under 54 år drev han hästföretag som tränare i Ångermanland, men är nu till största delen pensionär.

Förra året lämnade han gården i Grubbe, och flyttade med hästar och sambo till Bollnäs.

Han har inte stor verksamhet längre, men kör fortfarande och har sex hästar.

Största stjärnan i dag är kallblodet Månprinsen AM, som gjort 107 starter, vunnit 69, och dragit in över nio miljoner kronor i prispengar.

De hade sitt eget system för öppen kommunikation.

– Vi kom överens direkt med de anställda redan då de började - att man skulle kunna fråga om allt, till exempel om någon kunde hjälpa till extra, men att de alltid kunde säga nej, utan att någon skulle bli arg eller sur. Det gjorde att vi löste det mesta tillsammans.

Reagerade på metoo

Han tror också att en positiv grundinställning har fördelar både som arbetsledare och som tränare.

– Jag är väl sådan som människa, jag har alltid sett fler möjligheter än hinder. Det underlättar om man kan ta det på ett positivt sätt, säger Gunnar Melander.

– I Grubbe har vi alltid haft en trygg arbetsplats, jag tänkte på det i samband med metoo-uppropen.

Mental tränare

Sina tidigare medarbetare träffar han runt om på travbanorna.

– De brukar komma fram och ge en vänskaplig kram.

Gunnar Melander samarbetade också tidigt kring ledarskap med mentala tränaren Stig Wiklund, som sedan många år bland annat arbetar med svensk skidelit.

– Det var precis när jag gått klart utbildningen, min första föreläsning var för honom. Han sa att "Det här stämmer med min träning och filosofi", säger Stig Wiklund.