Två djur smittade av blåtunga

Två utbrott av den allvarliga virussjukdomen blåtunga har anmälts i Schweiz.

Det är två djur ur nötkreatursbesättningar på två separata orter som testats positivt för sjukdomen. Det rapporterar Swiss Federal Veterinary Office, den schweiziska federala veterinärbyrån.

Bluetongue, blåtunga på svenska, är en allvarlig virussjukdom som drabbar tama och vilda idisslare samt kameldjur. Sjukdomen sprids via blodsugande svidknott. Dessa kan inte flyga långt själva men kan färdas långa sträckor med vinden. Bluetongue kan inte drabba människor.

Inga andra smittade

Det var i Waldenburg kommun i kantonen Basel-Landschaft samt i Porrentruy i den angränsande kantonen Jura som utbrotten uppmärksammades den 23 oktober och rapporterades in den 3 november. Det senaste utbrottet i regionen var i mars 2010. Basel Landschaft gränsar till Tyskland och Frankrike.

Enligt information från Swiss Federal Veterinary Office var 148 djur i besättningarna och två har avlivats. Alla de djur som är mottagliga för smittan på de två anläggningarna utsattes för individuell provtagning. Det gjordes blodanalyser för att se om blodet innehöll virus och antikroppar. Resultatet visade att alla djur på de två anläggningarna var negativa för virus.

I Sverige 2008

Blåtunga förekommer främst i Afrika, Mellanöstern, Nordamerika och Medelhavsområdet. Första gången sjukdomen spreds till Nordeuropa var 2006 och 2008 kom den till Sverige. Då kunde man förklara landet fritt från sjukdom i slutet av 2010 efter en omfattande vaccinationskampanj, enligt Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Temeratur påverkar

Utbrottet i Sverige visade att de svidknott som sprider sjukdomen och som finns i Sverige kan föra smittan vidare även här. Men temperatur och fuktighet har stor påverkan på hur effektivt svidknotten kan sprida smittan och nya djur kan infekteras och insjukna enbart när smittspridaren är aktiv, alltså under sommarhalvåret.

Ovanligt med blå tunga

Symptom är bland annat feber, svullnad och rodnad i munhåla. Trots sitt namn är det ganska ovanligt att symptomen leder till att djuret får blå tunga vilket händer när svullnader kring huvudet gör att det blir cirkulationsstopp i tungan.