Reaktionerna efter att den svårt cancersjuke mannen dömts till skadestånd på mer än 2,6 miljarder kronor har inte låtit vänta på sig. En talesperson för det tyska miljödepartementet uppgav på måndagen till nyhetsbyrån Reuters att utfasningen av glyfosat som bland annat finns i preparatet Roundup, är nära förestående.
Växtskyddsmedlet kommer att förbjudas av regeringen under den nuvarande mandatperioden, vilken varar i ytterligare tre år.
Det var i slutet av förra året som EU-länderna efter en lång strid beslutade att godkänna det omstridda växtskyddsmedlet i ytterligare fem år, vilket är en kortare period än vad EU-kommissionen från början föreslagit.
Den tyska koalitionsregeringen som länge tvekade om glyfosat satte till sist ned foten, efter att den kristdemokratiske jordbruksministern och förbundskansler Angela Merkel kört över den socialdemokratiska mer glyfosatkritiska miljöministern.
Ett av de tyska socialdemokraternas villkor för att åter sätta sig i en koalition med Angela Merkel blev dock att påskynda Tysklands eget sökande efter alternativ och utfasningen av glyfosat.
Den franska regeringen drev i EU-förhandlingarna linjen att endast förlänga glyfosat med tre år. Även den franska regeringen förklarade direkt efter EU-beslutet att landet tänker påskynda ett förbud på egen hand.
Det medicinska Ifrågasättandet av glyfosat startade på allvar 2015 då WHO:s cancerforskningsinstitut IARC kom fram till att ämnet kan orsaka cancer – något som dock motsagts av EU:s kemikaliemyndighet, samt myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA.
Tidigare i år köptes den amerikanska tillverkaren Monsanto upp av den tyska kemikoncernen Bayer, vars aktie i veckan rasat på Frankfurtbörsen efter skadeståndsdomen.
Närmare 5 000 liknande stämningar har riktats mot Monsanto.