Utbrände Fredrik: ”Jag kommer aldrig att bli helt frisk igen”

Psykisk ohälsa är ett stort problem i det svenska lantbruket, tror växtodlingsrådgivaren Fredrik Tidström som själv varit utbränd. För att få svar på hur de svenska bönderna verkligen mår görs nu en kartläggning.

Lena Johansson intervjuar Peter Lundqvist som leder en kartläggning av svenska bönders psykiska hälsa. Fredrik Tidström (infälld i bilden) har själv varit utbränd. FOTO: MARIA ZANDER

Torksommaren 2018 blev för mycket för Fredrik Tidström. Trots att kroppen redan tidigare gett honom en rad varningssignaler var det inte förrän han klappade ihop som han förstod hur allvarligt sjuk han var. 

– Jag trodde det var fel på hjärtat eller lungorna, men i själva verket var jag totalt slutkörd, säger han i senaste avsnittet av Lantbrukspodden.

”Hjärnan är som ett batteri som måste laddas”

Trots att det snart är fem år sedan Fredrik Tidström fick diagnosen utmattningsdepression får han fortfarande återfall flera gånger i veckan.

– Jag kommer aldrig att bli helt frisk igen. Hjärnan är som ett batteri som måste laddas, men om en cell bränts ut kan den aldrig mer laddas.

Professor Peter Lundqvist har jobbat med arbetsmiljöfrågor vid SLU i hela sitt liv. Nu leder han en kartläggning av svenska bönders psykiska hälsa på uppdrag av Jordbruksverket. 

– Vi vet egentligen väldigt lite om de svenska böndernas psykiska hälsa, men internationella studier har visat att många bönder mår dåligt, säger Peter Lundqvist.

”Positiva faktorer också”

– Men många lantbrukare njuter också av att få styra sitt arbete, bestämma mycket själva och leva med naturens växlingar. Det finns många positiva faktorer som vi inte heller ska glömma bort i studien.

Nästa höst väntas resultaten av kartläggningen vara klara för att sedan kunna ligga till grund för Jordbruksverkets nya arbetsmiljöstrategi för lantbrukare.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du HÄR