Utbredd svarthandel med ved på nätet

Svartförsäljningen av ved är omfattande. När Land Skogsbruk kontaktade 20 vedförsäljare på Blocket uppgav 15 att priset blir högre om köparen begär kvitto.

När Land Skogsbruks reporter begärde att få kvitto blev veden dyrare.
När Land Skogsbruks reporter begärde att få kvitto blev veden dyrare.

Land Skogsbruk ringde upp 20 personer som säljer ved på näthandelsplatsen Blocket, från Blekinge i söder till Norrbotten i norr. De hade lagt ut sina annonser i början av februari och priserna på björkved eller blandved varierade från 275 kronor till 600 kronor per kubikmeter.

Veden såldes i privatannonser där det framgick att annonsören hade en lantbruksrörelse eller åtminstone stora mängder ved att sälja. Det handlade alltså om regelbunden försäljning. Utifrån dessa kriterier valdes de 20 vedsäljarna ut slumpvis.

”De följer inte lagen”

När den anonyme reportern begärde att få ett kvitto vid en eventuell affär sa 15 omedelbart att priset i så fall blir högre eftersom momsen då läggs på. Två säljare uppgav att de inte ville berätta per telefon vad priset med kvitto skulle bli. Bara tre sa att annonsens pris var inklusive moms.

- Jag är inte förvånad. Så här är det tyvärr. Men de följer inte lagen. De är skyldiga att redovisa inkomsterna från försäljningen, säger Bengt Martinsson, redovisningskonsult på LRF Konsult.

Några av annonsörerna motiverade prisskillnaden med att de kunde sälja veden antingen privat eller i sitt företag. Men den uppdelningen håller inte.

- Det finns inget som man kan kalla privat försäljning i skogsbruk. De undanhåller skatt och moms på det här sättet, säger Bengt Martinsson.

”Finns ingen privat försäljning i skogsbruk”

Han tror att motorn i den svarta marknaden är kunderna, som vill ha så billig ved som möjligt. Drygt 200 000 svenska hushåll har vedpanna som huvudsaklig värmekälla, enligt Energimyndigheten.

Därutöver finns över 600 000 braskaminer, kakelugnar, vedspisar och liknande där veden fungerar som värmetillskott. De som handlar ved på Blocket är ofta villaägare som eldar för mysfaktorn, tror Bengt Martinsson.

- Det är väldigt svårt att komma åt svart vedförsäljning. Risken att åka fast är minimal. Jag har aldrig hört talas om att Skattemyndigheten satt dit någon för det, säger Bengt Martinsson.

Regelbunden försäljning på nätet ska redovisas i inkomstdeklarationen. Blockets policy är dessutom att priset i annonsen ska uppges inklusive moms, vilket alltså inte var fallet för flertalet av dem som Land Skogsbruk talade med.

- Det låter inte bra. Jag vet inte om det handlar om okunskap, möjligen? Även den som säljer ved privat är redovisningsskyldig, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Möjligheten till kontroll begränsad

Han betonar att Blockets annonser främst är inriktade på begagnade varor. Ved är nyförsäljning, som också är okej på Blocket. Förutsatt att inkomsten tas upp till beskattning.

- Vår möjlighet att kontrollera varje försäljning är begränsad. Men det är dumt av annonsörerna att göra så här eftersom vi samarbetar med skattemyndigheten, säger Thomas Bäcker.

Risken de löper är att få restskatt. Men Thomas Bäcker har inte fått några anmälningar eller förfrågningar från Skatteverket. Han säger att han nu ska titta närmare på saken.

LÄS MER: ”Den som inte lämnar kvitto blir inte gammal i den här branschen”

FAKTA: Så säger Skatteverket

Från Skatteverkets hemsida om näthandel:

”Om du säljer varor regelbundet, ska du redovisa inkomsten i deklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar. Du redovisar inkomsterna som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet, beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.”