Vädret kan avgöra kampen mot barkborren

Mest avgörande för hur barkborreskadorna utvecklas är vädret. Blir sommaren kall och våt, bör vi kunna se en vändning, hoppas Knut Persson.

Granbarkborren är det största hotet mot gran i södra och mellersta Sverige, skriver Knut Persson.
Granbarkborren är det största hotet mot gran i södra och mellersta Sverige, skriver Knut Persson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Med lite tur vänder det i år och granbarkborrarnas skador börjar minska. Men som vanligt hänger allting på vädret.

Det var den extremt varma och torra sommaren 2018 som la grunden till dagens problem. Granbarkborrarna förökade sig på ett rekordartat sätt och året därpå var träden stressade och hade det svårare än vanligt att klara angreppen. Vi fick därför mycket stora skador 2019, kanske lite mer oväntat var skadorna minst lika stora i fjol. Skillnaden mellan åren var att skadorna i Götaland minskade, medan de ökade i Svealand.

Nu finns det fog för en viss optimism eftersom undersökningar visar att borrarna inte förökat sig på samma sätt som tidigare. Extrema 2018 fick varje hona 5,1 döttrar, året därpå var motsvarande siffra 2,3 döttrar, men i fjol sjönk förökningen till 0,7 döttrar per hona.

Mest avgörande för hur skadorna utvecklas är som tidigare vädret. Blir det en ovanligt varm och torr sommar kan vi inte räkna med minskande skador. Men med en normal, eller hellre kall och våt sommar, bör vi kunna se en vändning.

Granbarkborren är det största hotet mot gran i södra och mellersta Sverige. I fjol skadades nära åtta miljoner kubikmeter och de ekonomiska förlusterna handlar om ett antal miljarder kronor.

Även om skadorna totalt skulle minska något i år är faran på intet sätt över. Det räcker med en varm och torr sommar igen så kan vi vara tillbaka på fjolårets nivå. Och även om de totala skadorna minskar drabbas de som trots allt får stora angrepp lika hårt som tidigare. Kriget mot granbarkborren är på inget sätt över.

Forskning på ett antal olika fronter är i gång. Kan skogsbrukets metoder ändras för att missgynna granbarkborren? Det mesta uppenbara i valet vid plantor är att undvika gran, men om det är mark som är lämplig för gran ska man kanske ha in mer löv?

Andra frågor som är viktiga är vad man kan göra för att gynna borrarnas naturliga fiender. Finns det ett sätt som ändrar den ekologiska balansen?

Ett helt speciellt kapitel är fällorna. Studier har inte kunnat visa att de har någon effekt för att minska skadorna, samtidigt används de ändå en hel del. Går det att mer entydigt slå fast om fällor gör någon nytta? Och kan man göra dem mer effektiva, till exempel genom doftämnen som lockar från längre håll?

LÄS MER: Granbarkborren måste bekämpas även i reservaten

LÄS MER: Inte reservaten som sprider granbarkborrar