Varför får inte maten kosta?

Är det farligt om konsumenten får komma till insikt om att mat faktiskt får kosta? De svenska hushållen lägger mer pengar på tobak, alkohol och fritidsintressen än på mat. Vore det inte bättre att stötta svenskt lantbruk genom att fortsatt köpa produkter därifrån.

Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen.
Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen. FOTO: TT

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I Sverige har vi en snittlön på 36 100 kronor och en medianlön på 32 400 kronor. Vi är ett av världens rikaste länder. Så vad lägger vi alla våra pengar på?

Får man tro Konsumtionsrapporten från 2019 slukar bostaden och dess uppvärmning drygt 25 procent, transport 12 procent, vad jag skulle kalla nöjeskonsumtion (där inräknat är alkohol, tobak, kläder, skor, fritid, underhållning, hotell, café och restaurang) drygt 25 procent, en övrig kategori med 10 procent och 12,5 procent på livsmedel och alkoholfria drycker. Sedan finns det lite småposter som fyller upp till 100 procent såsom vård, kommunikation och utbildning.

Finansministern gick i förra veckan ut med att lantbruket kan förvänta sig ytterligare stöd. Han förklarade att behovet för lantbruket är stort och näringen riskerar att slås ut då det är en hårt konkurrensutsatt bransch. Han sa också att ett utslaget lantbruk skulle leda till försämrad beredskap. Men så sa han också något som jag reagerade på, att vi utan höjda stöd kan ”riskera att fortplanta prisökningar rakt in i svensk ekonomi”.

Media har visat stort intresse för svenskt lantbruk den senaste tiden. Lantbrukare har fått chansen att förklara sin situation och politiker verkar lyssna. Svensken börjar värdera inhemsk produktion högre. Men mitt i detta tipsar skattefinansierad TV om hur man kan spara på påskbordet genom att dra ner på vissa livsmedel som ökat mycket i pris, men inte snåla in på godiset som står sig i pris.

Jag läste senast förra veckan om en kommun som skulle se över sina kostnader. Ett sätt att spara var att ersätta smöret med margarin.

Varför får inte mat kosta? Är det problematiskt om vi ett år med alldeles särskilda förhållanden vilket ökat produktionskostnaderna också ökade på kostnaden för konsumenten? Är det farligt om konsumenten får komma till insikt om att mat faktiskt får kosta? De svenska hushållen lägger mer pengar på tobak, alkohol och fritidsintressen än på mat. Vore det inte bättre att stötta svenskt lantbruk genom att fortsatt köpa produkter därifrån, än att kommuner slutar köpa svenskt för att staten sedan ska öka på stöden? Kanske behövs en kombination av båda, men att uppmuntra till att köpa godis och sluta servera smör i skolan är ju snarare att bemöta situationen tvärtemot sin vision utåt.

Vill man se skillnad, visa att man förstår och uppnå de mål man pratar om får man hålla i hela vägen. Det som pågår nu är bara halvseriösa försök, även om viljan verkar finnas.

Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen

LÄS MER: Vi måste ha en livsmedelskedja som håller i kris