”Varför subventioneras latmansfordon som elcyklar?”

Det är fel att lägga höga skatter på landsbygdsbornas drivmedel samtidigt som man subventionerar stadsbornas elcyklar, tycker bonden och vänsterpartisten Frida Holmgren.

Det är fel att lägga höga skatter på landsbygdsbornas drivmedel samtidigt som man subventionerar stadsbornas elcyklar, tycker bonden och vänsterpartisten Frida Holmgren.
Det är fel att lägga höga skatter på landsbygdsbornas drivmedel samtidigt som man subventionerar stadsbornas elcyklar, tycker bonden och vänsterpartisten Frida Holmgren. FOTO: ISTOCK

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag pratar om oss som bor i torp och på bondgårdar, vi som aldrig kommer kunna utnyttja kollektivtrafiken i någon större utsträckning utan att det skulle leda till orimliga kostnader och vara direkt dåligt för miljön och klimatet. Är vi bara bortglömda eller är vi helt enkelt bortprioriterade i politikers jakt på röster?

Vi får ofta bära oket när det kommer till klimatfrågor och ingen verkar tänka så långt som att det är vi som ger er mat, mer klimat- och miljövänlig mat på borden.

Det är vi som håller landskapen öppna. Det är vi med vår generations tänkande skogsvård som räddar den biologiska mångfalden. Jag tror vi alla vet hur livsviktiga bina är för vår överlevnad och de behöver öppna landskap och varierad odling, så varför blir vi då alltid lägst prioriterade i landsbygds- och klimatfrågor?

Vi får hela tiden höra att vi måste styra om till ett mer miljövänligt jordbruk och det håller jag med om. Det finns nog ingen bonde som inte har den visionen.

På grund av att politiker så många gånger har ett tunnelseende så har vi inte en chans. Innan våra subventioner på diesel tas bort måste ett fungerande alternativ finnas. Men vart lade regeringen sitt fokus, jo på elcyklar!? En statusgrej för välbärgade innerstadsbor som tidigare använde vanlig cykel, åkte kollektivt eller kanske rent utav använde sina ben. En elcykel kostar i snitt 17 000 kronor så det är mycket pengar vi pratar om, även med ett bidrag på 25 procent.

En elcykel kan vare sig användas av den ensamstående mamman i förorten med tre barn som ska till dagis, eller speciellt många människor på landsbygden. Och definitivt inte för att plöja åkrar.

Att ta fram en elcykel är på inget sätt en miljövänlig historia och det visar sig nu att det slår helt fel även om tanken var god. Jag undrar, fanns det ingen projektanalys innan detta beslut togs? Skulle vi bönder ta lika förhastade beslut så skulle vi gå i konkurs inom ett par månader.

Så mina kära politikervänner, var det värt det? Hade inte denna miljardsatsning kunnat läggas på framtagandet av miljövänligare drivmedel istället?

Hade inte pengarna kunnat läggas på subventioner på drivmedel till oss på landsbygden som är beroende av bilen inte bara för att ta oss till jobbet utan för att överhuvudtaget kunna hålla landsbygden levande?

Missförstå mig inte, jag förstår att drivmedel behöver beskattas hårdare för klimatets skull, jag är bara emot att det återigen är vi på landsbygden, vi som på riktigt kan göra Sverige till ett ledande land när det kommer till klimatsmarta val som måste betala för det. Detta medan innerstadsfolket kan slå sig för bröstet för att de åker runt på något så urbota dumt som elcyklar, dessa subventionerade latemansfordon.

Frida Holmgren,

Bonde och vänsterpartist

LÄS MER: Stoppdatum för bensinförsäljning tas fram