Varför visar politikerna inget intresse för närodlat?

Trots att många just nu vill köpa svensk mat och dryck visar politikerna inget intresse för att stödja den inhemska livsmedelsproduktionen. I motsats till sin finska partikollega ger Stefan Löfven inga löften om nationell medfinansiering.

Lena Johansson är politisk chefredaktör på Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör på Land Lantbruk. FOTO: MOSTPHOTOS/ANN LINDÉN

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Lokal mat och dryck är glödhett. Enligt kommunikationsbyrån Food & Friends konsumentundersökning i juni är närproducerat nu det överlägset viktigaste argumentet vid matinköp.

Flygresor och plastförpackningar är det som framkallar mest klimatångest hos konsumenterna, medan svensk mat bara skapar oro hos en procent av de 1000 tillfrågade. Importerad mat ger däremot 38 procent av de tillfrågade ångest. Den så kallade transportskammen spås öka.

I amerikanska storstäder och i London, varifrån de flesta trender kommer till Sverige, finns butiker, barer och restauranger vars främsta försäljningsargument är just lokalproducerat.

På Rake's bar i New York serveras till exempel ingen citron till drinken. Anledningen är att det inte odlas citroner i närområdet. Den brittiska dagligvarukedjan Tescos butikskoncept Jack's marknadsför sig med att åtta av tio varor på hyllorna är lokalt producerade.

Medan försäljningen av ekologisk mat sjunker även i svenska butiker, stiger försäljningen av närproducerat. Det finns alltså mycket som talar för att svensk, närproducerad mat och dryck kommer att fortsätta vara hett eftertraktad.

Märkligt nog är inte svenska politiker alls intresserade av att haka på trenden. Tvärtom äventyrar regeringen svensk livsmedelsproduktion genom att ha varit med och drivit igenom nedskärningar i EUs jordbruksstöd och Landsbygdsprogrammet. Något intresse av att skjuta till nationella medel har regeringspartierna inte heller visat hittills.

När EUs långtidsbudget förhandlats igenom i juli sa en nöjd Stefan Löfven(S) att Sverige fått rabatt på EU-avgiften genom att man gått med på nedskärningar i jordbrukspolitiken.

Samtidigt uttalade den finska statsministern Sanna Marin, även hon socialdemokrat, hur nöjd hon var med att 400 miljoner euro av Finlands del av EUs återhämtningsstöd skulle gå direkt till landsbygden.

Det finns tydligen flera anledningar att vara avundsjuk på våra nordiska grannar i öst. Inte nog med att de tar livsmedelsförsörjningen på allvar och har beredskapslager med mat. De förstår också att värdera sitt eget lands livsmedelsproduktion och en levande landsbygd.

LÄS MER: ”Stärk våra gröna näringar för ökad hållbarhet”