”Varg- och björnhot påskyndar utflyttningen”

Varenda varg eller björn som befinner sig i närheten av bebyggelse bör skjutas, skriver Ingvar Persson. Den växande vargstammen har blivit ett stort problem för glesbygden.

Inom Gävleborg har vi helt eller delvis nio revir som består av uppåt 100 vargar, skriver debattören.
Inom Gävleborg har vi helt eller delvis nio revir som består av uppåt 100 vargar, skriver debattören. FOTO: ISTOCK

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Sverige har en vargstam som växer sig allt starkare, och har blivit ett stort problem för framförallt glesbygden. Det går inte en dag utan att vi via olika media får läsa om observationer och angrepp på framförallt hundar och får. Men även nötboskap och hästar far illa. Nyligen läste jag om en flock hästar som blivit vettskrämda av varg, en häst hade brutit benet och måste nödslaktas.

En vargflock på hela 14 djur har under lång tid härjat mellan Järvsö och Galven. Vargarna syns varje dag runt om i Hälsingland, till och med inne på tomter i villaområden, och de är dessutom orädda. Det är bara en tidsfråga innan en människa, kanske ett barn, blir angripet. Ska det vara så? Det är rent ut sagt åt helvete.

Sveriges riksdag tog för några år sedan ett beslut om att vi ska ha 170-270 vargar i landet. Om dessa djur vore jämnt fördelade över landet skulle det kunna fungera, men huvuddelen av vargarna finns i ett bälte omfattande Gävleborg, Dalarna, Värmland och norra Närke.

Nästan halva landet är renbetesland och där håller samerna vargfritt, och söder om bältet finns ytterst lite varg. Inom Gävleborg har vi helt eller delvis nio revir, som består av uppåt 100 vargar. Totalt i landet har vi förmodligen över 500 individer. Tre gånger så många som riksdagen har beslutat om.

När jag var barn och när mina barn var små var skogen vår lekplats. Flera kilometer hemifrån var vi och lekte. I dag vågar vi inte släppa våra barnbarn utanför inhägnad tomt utan tillsyn. Många som bor på landsbygden bor där för att kunna jaga, fiska, plocka bär eller svamp. Men den tiden är förbi, rädslan för vilda djur är för stor.

Detta påskyndar också utflyttningen från landsbygden. Vågar man inte vara ute i naturen kan man lika gärna flytta in till staden. Fastighetspriserna sjunker och glesbygden dör.

Vargar tar en älg var tredje dag, totalt cirka 125 älgar per år och revir. Flera jaktlag har slutat jaga på grund av dålig älgtillgång och rädsla för att hundarna ska dödas av vargarna.

Det måste få ett slut. Varenda varg eller björn som befinner sig i närheten av bebyggelse ska skjutas omgående. Detta ska glesbygdsborna själva bestämma. 08-orna får bestämma om de ska ha trängselavgifter eller inte i Stockholm.

Ingvar Persson,

Vallsta

LÄS MER: ”Varg eller betesdjur – hur vill ni ha det?”