Stängsel med el hjälpte inte mot vargarna – 26 får döda

Trots rovdjursavvisande stängsel med elström tog sig vargarna in i hagen och dödade 22 får. Ytterligare fyra djur fick senare avlivas efter attacken i Tiveden.

Totalt miste 26 får livet i eller i följderna av nattens vargattack.
Totalt miste 26 får livet i eller i följderna av nattens vargattack. FOTO: PRIVAT

Det var natten till måndag som fårägare i Tiveden drabbades av en vargattack. 22 får låg döda på morgonen och ytterligare fyra var så svårt skadade att de fick avlivas. Angreppet skedde i en enslig hage på cirka 10 hektar och upptäcktes av en närboende.

”Hade grävt på fyra ställen”

Länsstyrelsen hade två tjänstemän på plats under förmiddagen som kunde konstatera att det rörde sig om vargar som varit inne i hagen. Attackens karaktär tyder på att det var flera vargar som kan ha grävt sig in, alternativt hoppat över det 120 centimeter höga stängslet.

– Vi kunde se att vargarna hade grävt på fyra ställen så de måste ha varit mycket motiverade att ta sig in till fåren. Ungefär 40 får överlevde och kördes av ägarna till uppstallning. Vi har rensat hagen från alla kvarlevor för att minimera risken för återbesök, säger Per Ahlqvist, vilthandläggare på Länsstyrelsen Örebro.

Försöker få fram DNA

Samtliga döda får var frånskilda tackor och två av dem var i stort sett helt uppätna. Angreppets karaktär tyder enligt Per Ahlqvist på att det med största sannolikhet rörde sig om flera vargar.

– Vi har gjort försök att topsa bitmärkena för att se om vi kan få fram DNA från vargarna, säger han.

LÄS MER: Molstabergs ägare: ”Vi orkar inte längre plocka fler lik”

Svenska Fåravelsförbundets ordförande Gudrun Haglund Eriksson menar att angreppet är av sådan karaktär att det bör tas ett omedelbart beslut om skyddsjakt.

– När något sådant här händer anser jag inte att någon varg är mer skyddsvärd än någon annan. Vi vill se en skyddsjakt direkt, säger Gudrun Haglund Eriksson.

”Indikationer på ny valpkull”

Det var 2013 som Naturvårdsverket flyttade två genetiskt värdefulla finsk-ryska vargar från renbetesområden i Norrbotten till Tiveden. Paret fick två kullar med ungar innan hanen försvann.

Av nio ungar dog sju vid skyddsjakter och i trafikolyckor medan det inte hittats några spår efter de två övriga som också tros vara döda.

Nu har honan hittat en ny hane som kom från Kroppefjäll vintern 2016–2017 och fick förra våren en kull med fem–sex valpar. Dessa är nu stora nog att jaga och döda.

– Det finns även indikationer att det föddes en ny valpkull nu i våras, men dessa är för små för att vara med vid den här typen av angrepp, säger Per Ahlqvist.

Oro för vargvärnare

Övriga fårägare i området som har tjänsten Rovdjursalert underrättades så fort händelsen var känd.

Av hänsyn till djurägaren har länsstyrelsen inte velat uppge den exakta platsen för angreppet. Det finns en oro för att djurägaren förutom vargangreppet då även ska bli uppsökt av vargvärnare.

LÄS MER: Mardrömmen fortsätter – nytt angrepp på Molstaberg

Trots massivt angrepp – ingen skyddsjakt på Molstaberg