Vargdramatik med Karl Hedin i Lantbrukspoddens nypremiär

Skogsägaren och entreprenören Karl Hedin häktades misstänkt för illegal vargjakt, sattes i isoleringscell och häktades i 31 dagar. I nypremiären av Lantbrukspodden berättar han sin dramatiska historia om vad som hände – och om den fortsatta kampen för upprättelse.

Anna Nilsson, chefredaktör för Land Lantbruk.
Anna Nilsson, chefredaktör för Land Lantbruk. FOTO: FREDRIK ALMGREN
Anna Nilsson, chefredaktör för Land Lantbruk.
Anna Nilsson, chefredaktör för Land Lantbruk. FOTO: FREDRIK ALMGREN

Efter fyra års tystnad väcks nu nytt liv i den tidigare så populära Lantbrukspodden, Land Lantbruks podcast.

Det är så roligt att vara igång igen! Det är något visst med att kunna lyssna på en historia och här kan du som lantbrukare eller skogsägare lyssna på ämnen som är riktade till just dig.

Fyller en lucka

Vi vet att många av er läsare är trogna radiolyssnare, men i radiotablån är det skralt med just lantbruks- och skogsprogram. Det hålet vill vi fylla med fler specialprogram, i samma anda som då vi bröt ny mark när vi startade Sveriges första lantbruks- och skogspodd. Reaktionerna från när vi lanserade Lantbrukspodden 2013 är också ett kvitto på detta.

I nypremiären möter Land Lantbruk skogsägaren och industrimannen Karl Hedin.

Det var en till synes helt vanlig fredagskväll i oktober 2018 när Karl Hedin åkte hem för att äta middag i sitt hem i Norberg. Han höll på att planera för morgondagens älgjakt när allt plötsligt fick en helt annan vändning. Utan förvarning blev han hämtad av polis och förd till Kronobergshäktet i Stockholm, misstänkt för att ha bedrivit illegal vargjakt.

Karl Hedin är ägare och arbetande styrelseordförande i skogsindustrikoncernen AB Karl Hedin. Bilden är tagen vid sjön Snyten nära företagets sågverk i Karbenning.
Karl Hedin är ägare och arbetande styrelseordförande i skogsindustrikoncernen AB Karl Hedin. Bilden är tagen vid sjön Snyten nära företagets sågverk i Karbenning. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Fem nätter i isoleringscell

Det som han först trodde skulle få en snabb lösning blev till 31 dagar i häktet, varav fem i isoleringscell. Senare fick han veta att grunden till anklagelserna byggde på att polisen hade avlyssnat hans mobiltelefon, och enligt honom, missförstått ett samtal med hans syster som handlade om förberedelser inför den stundande älgjakten.

Misstanken om att en varg har skjutits avskrevs i juli i år men misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott kvarstår.

Så lyssnar du på Lantbrukspodden

Förutom direkt här i artikeln, kan du också lyssna på Lantbrukspodden via länken i det digitala utskicket som landar i din mejlkorg om du är LRF-medlem.

Det går också bra att söka på "Lantbrukspodden" på plattformar där poddar finns, så som Spotify eller Podcaster.

Har du inte fått vårt digitala utskick? Registrera dig på www.LRF.se/andringsformular eller hör av dig till LRFs Medlemsservice på 010-184 40 00.

Det är en oerhört dramatisk historia. Jag tror alla lyssnare kan känna med honom när han beskriver våndan över att känna sig oskyldigt misstänkt, det kryper in under skinnet på en.

Lyssna på den exklusiva intervjun med Karl Hedin i nypremiären av Lantbrukspodden. Nya avsnitt av podden att lyssna på kommer att finnas i Land Lantbruks digitala utskick varannan fredag.

Anna Nilsson,

anna.nilsson@landlantbruk.se

Chefredaktör Land Lantbruk

LÄS MER: Karl Hedin på jakt efter upprättelse