Vargen tog hans kviga

En kviga på ett lantbruk utanför Degerfors dödades av en varg i förra veckan. Det var andra gången på ett år som lantbrukaren Mikael Bråtner drabbades av en vargattack. Nu efterlyser han större ersättning från staten för allt extraarbete som ett rovdjursangrepp innebär.

När Mikael Bråtner hittade den döda kvigan hade den sannolikt legat död något dygn.
När Mikael Bråtner hittade den döda kvigan hade den sannolikt legat död något dygn. FOTO: PRIVAT

Det var i onsdags som Mikael Bråtner hittade kvigan i en av sina hagar. Hela nosen var avsliten och det fanns även små skador i halsen och i ljumsken. De övriga 20-talet kor hade dock klarat sig helskinnade.

– Det var en boende som sa att han hade en kviga i sin trädgård, och när vi skulle mota in den märkte vi att det var en kort i gruppen. Vi gick runt och letade och då hittade vi den döda kvigan i kanten av hagen. Den måste legat där i minst ett dygn, kanske två.

Kvigan dog av förblödning

Han kontaktade direkt Länsstyrelsen, som omgående åkte ut till gården. På plats kunde de konstatera att en varg rivit djuret.

– Scenariot som länsstyrelsen kom fram till var att det inte var där som hon blivit ihjälbiten, utan det var där hon dött. Antagligen har den förblött eftersom vargen ryckte bort snoken på henne. Vargen gör ju så, kanske ville han inte döda den på en gång, utan spara mat till framtiden. Sen har resten av kvigorna kommit tillbaka och skrämt iväg den, säger Mikael Bråtner.

Inte första vargattacken

På Bråtner Gård, som ligger söder om Degerfors i Örebro kommun, driver han sitt lantbruk med runt 170 mjölkkor och 500 nötdjur. I fjol hade gården också påhälsning av varg - det resulterade i att hela flocken blev skrämd och rymde ur hagen.

– Vi höll på hela dagen och försökte få in dom, men det gick inte. Vi vågade inte gå nära; dom var helt hispiga. Det tog säkert en vecka innan dom lugnat ner sig. Då såg vi att en var biten, helt skinnflådd. Det blev konstaterat som ett vargangrepp. Så den fick vi skjuta.

LÄS MER: Fjällko måste avlivas efter vargattack

Dyrt med viltstängsel

Mikael Bråtner är kluven angående hur hans djur ska skyddas i framtiden, eftersom det är så stora ytor som korna rör sig på. Att bygga ett viltstängsel runt naturbeten är inte lätt eftersom marken är så ojämn, och ännu svårare är det att underhålla.

– Det är ett heltidsarbete att hålla efter stängslen, då skulle vi behöva anställa en person till.

Ingen ersättning för extraarbetet

Att han får ersättning för det döda djuret är förvisso bra, men att samla in uppskrämda kor är tidsödande och ingen kompensation ges för att betala de anställda som måste göra extraarbetet.

– Förra gången var vi sex man som höll på i flera dagar och försökte valla in dem. Det är vi som har djur som drabbas och får stå för den största kostnaden. Det kan ju inte vara meningen att vi som producerar livsmedel till Sveriges befolkning ska stå för det.

– Vargen är vi ju ålagda att ha kvar, och det kan jag väl köpa. Men det måste ju vara enklare att plocka bort individer som börjat springa bland hus eller äta får och kor. Dom tillför inget i vargstammen.

LÄS MER: Stängsel med el hjälpte inte mot vargarna – 26 får döda

LÄS MER: Bristande tilltro till rovdjurspolitiken