Världens högsta träbyggnad invigd i Norge

undefined

Världens högsta trähus står nu klart i norska Brumunddal. Byggnaden har 18 våningar och når en höjd på drygt 85 meter.
Världens högsta trähus står nu klart i norska Brumunddal. Byggnaden har 18 våningar och når en höjd på drygt 85 meter. FOTO: METSÄ WOOD

I byggnaden finns ett hotell, bostäder och kontorsutrymmen. Mjøstårgnet symboliserar miljövänligt tänkande inom byggande och visar att det är möjligt att bygga riktigt höga byggnader i trä.

”Vill inspirera”

Konstruktionsuppgiften att skapa en så hög byggnad var en positiv utmaning för Øystein Elgsaas, arkitekt och partner på Voll Arkitekter.

– Vi vill inspirera andra att bygga på samma sätt, säger Elgsaas i ett pressmeddelande.

Stomme och fasad i trä

Konstruktionen liknar konventionella byggnader, men elementen har mycket större mått än vanligt. Både stomme och fasad på Mjøstårgnet är tillverkade i trä. Den lastbärande konstruktionen består av limträpelare, balkar och diagonala balkar, som passar för höghus.

De tio understa våningarna är tillverkade av trä, medan de övre våningarna är tillverkade av betong för att hålla ihop konstruktionen och förhindra att den svajar.

De tio understa våningarna är tillverkade av trä, medan de övre våningarna är tillverkade av betong för att hålla ihop konstruktionen.
De tio understa våningarna är tillverkade av trä, medan de övre våningarna är tillverkade av betong för att hålla ihop konstruktionen. FOTO: METSÄ WOOD

Lokala leverantörer

Målet var att använda hållbara lokala träprodukter och lokala leverantörer. Bland annat betstår byggnaden av Kerto LVL-produkter från Finland. LVL (laminated veneer lumber) är skivor eller balkar tillverkade genom limning av tunna lager av faner av trä, vilket ger ett material som är lätt, starkt och miljövänligt.

Trä får en viktig roll i framtiden

Byggherren Arthur Buchardt tror att i takt med att städer fortsätter att växa kommer efterfrågan stiga på hållbart byggande. Där har användningen av trä en viktig roll:

– Det är därför viktigare än någonsin att vi har en ambitiös och innovativ träindustri med tankar, idéer och lösningar. Att bygga med trä kommer att bidra till en bättre miljö. Det är hållbart, det bidrar till en bättre värld att andas i och ett bättre klimat för alla, säger han till norska ABC Nyheter.