Varning för falska poliser i brandområdet

Polisen går nu ut och uppmanar folk att vara på sin vakt. Personer som falskeligen uppger sig för att vara poliser kan röra sig i brandområdena kring Ljusdal. Ljusdals kommun har gått ut med en varning.

Åtskilliga poliser arbetar runt brandhärdarna i Hälsingland. Eventuellt har de fått sällskap av falska "kollegor".
Åtskilliga poliser arbetar runt brandhärdarna i Hälsingland. Eventuellt har de fått sällskap av falska "kollegor". FOTO: IBL

"Det förekommer uppgifter att det rör sig personer i området i närheten av bränderna och utger sig för att vara poliser utan att vara det. Det är inte bekräftat att detta har skett, men polisen vill uppmana allmänheten att begära att få se legitimation när de talar med personer som uppger att de är myndighetsrepresentanter.", meddelar polisen på sin hemsida.

Den som skrivit under texten är Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisens regionledningscentral Mitt. Han har ännu inte sett några tydliga bevis för att personer felaktigt påstår sig vara poliser.

– Vi har undersökt saken, men det har inte lett till att vi har kommit fram till något som gör att vi kan bekräfta eller dementera det, säger Daniel Wikdahl.

Enligt honom var det ett rykte från Ljusdals kommun som fick dem att börja titta närmare på saken. Innehållet i ryktet vill polisen inte gå in på, inte heller vad för syfte de falska poliserna skulle ha. Om de burit polisuniform är inget Daniel Wikdahl har några uppgifter om.

Att utge sig för att vara polis utan att vara det gör sig skyldig till "föregivande av allmän ställning" och är ett brott som kan om det betraktas som grovt ge upp till två års fängelse.

LÄS MER: Gödseltunnorna viktiga i kampen mot bränderna

LÄS OCKSÅ: LRF-medlemmar redo när brandrisken når extremnivåer