Glädjebesked: Vattentäkt i Skåne öppnas för bevattning

Ringsjön i Skåne, som är en reservtäkt för dricksvatten får användas för bevattning på grund av torkan.

FOTO: LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE

Torkan och vattensituationen är på väg att nå närmast akuta nivåer. För att råda bot på delar av problematiken har Länsstyrelsen bett Sydvatten om att låta Ringsjön användas för bevattning. Nu har Länsstyrelsen får klartecken från Sydvatten som uppger att Ringsjön just nu inte behövs som dricksvattentäkt. Tillståndet gäller under juli eller augusti och innebär ett positivt besked för odlarna kring sjön.

— Den som vill använda Ringsjövatten för bevattning behöver inget tillstånd, eftersom uttaget under den här perioden kan anses vara ”uppenbart oskadligt” enligt miljöbalken. Den här möjligheten gäller under torrperioden, eller tills annat besked kommer, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne, i ett skriftligt uttalande

Letar fler vattendomar

Även andra företag kan ha vattendomar, där Länsstyrelsen undersöker möjligheten att utnyttja dessa för tillfällig bevattning.

— En vattendom gäller visserligen det egna företaget eller den egna fastigheten, men situationen är så exceptionell att vi i det här fallet tillåter undantag, säger Maria Nitare.

17 naturreservat lokaliserade

Samtidigt så pågår inventeringar om efter naturreservat som kan användas för att låta djur bete, eller för att slå gräs. Länsstyrelsen uppmanar även markägare att upplåta mark för slåtter eller att hjälpa till med gräs.

— Hittills har vi lokaliserat 17 områden som kan användas som bete eller slåtter. Det är marker av blandad kvalitet i närheten av Tomelilla, Brösarp, Söderåsen, Stenshuvud och söder om Kristianstad. Vi erbjuder nu djurhållare att använda markerna. Vissa områden är stängslade, andra inte och tillgången på vatten varierar. Först till kvarn gäller, säger enhetschef Ingela Lundqvist.

LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen i Skåne inventerar naturreservat efter fodergräs