Vem blir Årets Östersjöbonde?

Världsnaturfonden WWF ger sig ut på jakt för att hitta "Årets Östersjöbonde 2018". Vinnaren belönas med 10 000 euro, motsvarande 95 000 svenska kronor.

Wiggeby gård på Färingsö.
Wiggeby gård på Färingsö. FOTO: ANN LINDÉN

– Östersjön lider av övergödning och lantbruket brukar ofta få skulden för detta, vilket vi tycker är synd! Med den här tävlingen vill vi helt enkelt lyfta de goda exemplen och framhäva att det finns lantbrukare som gör något utöver det vanliga och som verkligen bidrar till att skydda Östersjön, säger Anders Alm, Östersjöexpert på WWF.

Alla lantbrukare kan delta

WWF har anordnat tävlingen Årets Östersjöbonde sedan 2009. I varje land runt Östersjön kommer en vinnare att utses – och priset till varje vinnare är 1 000 euro, motsvarande 9 500 svenska kronor.

De nationella vinnarna går därefter vidare till den stora finalen och blir bjudna på en konferens med galamiddag. Där kommer en internationell jury utse en av dem till årets Östersjöbonde. Den vinnaren belönas med 10 000 euro, motsvarande 95 000 svenska kronor. I vilket land finalen hålls är ännu inte bestämt.

2010 vann det svenska lantbrukarparet Håkan och Teri Lee Eriksson, Wiggeby gård på Färingsö utmärkelsen och 10 000 euro. "Håkan och Teri Lee Eriksson på Wiggeby gård visar att ett konventionellt storskaligt jordbruk kan bedrivas miljövänligt. Genom att kombinera modern och mer traditionell teknik har gården halverat läckaget av kväve till vattenmiljön – ett bra exempel på ett jordbruk som tagit egna initiativ för att minska övergödande utsläpp", sa WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén då.
2010 vann det svenska lantbrukarparet Håkan och Teri Lee Eriksson, Wiggeby gård på Färingsö utmärkelsen och 10 000 euro. "Håkan och Teri Lee Eriksson på Wiggeby gård visar att ett konventionellt storskaligt jordbruk kan bedrivas miljövänligt. Genom att kombinera modern och mer traditionell teknik har gården halverat läckaget av kväve till vattenmiljön – ett bra exempel på ett jordbruk som tagit egna initiativ för att minska övergödande utsläpp", sa WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén då. FOTO: JÖRGEN HILDEBRANDT

LÄS MER: Konventionellt jordbruk får miljöpris

Vinnare blir den mest Östersjö-vänliga bonden som på ett nytänkande sätt arbetar för att minska övergödningen och läckaget av fosfor och kväve till Östersjön.

– För att delta måste man leva av lantbruket men annars är det öppet för alla, både ekologiska och konventionella lantbrukare, säger Anders Alm.

Sista dag för ansökan är 31 Mars 2018.

Här kan du ladda ner tävlingskriterier och anmälningsblankett

Tidigare års Östersjöbönder:

2015: Minna Sakki-Eerola och Markus Eerola från Finland.

2014: Juris Cirulis och Vija Cirule, Lettland.

2013: Juhan Särgava, Estland.

2011: Marian Rak, Polen.

2010: Håkan och Teri Lee Eriksson, Sverige.