Vem ska betala för vargen?

Ska vi ha varg i Sverige måste staten och skattebetalarna ta ett större ansvar. inte bara ekonomiskt utan även byråkratin kring djurhållningen måste förenklas, skriver Lena Johansson.

Ska vi ha rovdjur i Sverige måste staten ta större del av ansvaret.
Ska vi ha rovdjur i Sverige måste staten ta större del av ansvaret.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Vargarna sprider sig över Europa. Det är långt ifrån bara i Sverige som fårbönder och andra djurägare oroar sig över de ökande rovdjursangreppen. Bara i Tyskland anmäls varje år cirka 4 000 fall av rivna betesdjur och i fler andra delar av främst Västeuropa ökar vargangreppen på tamdjur stadigt.

Både den svenska staten och EU har beslutat att vargen ska vara en del av vår fauna och en bestämd mängd varg ska skyddas och bevaras. Men samtidigt som rovdjursstammarna ökar minskar antalet betesdjur, speciellt får och getter. Och det i en tid när varje mule behövs för att hålla markerna öppna och rena från sly.

När Slovakien efterlyste ett tätare samarbete och en gemensam europeisk lösning på vargproblemen på ett möte med EUs jordbruksministrar i december var bland andra Finland, Tyskland och Österrike för, men inte Sverige. Tysklands tidigare jordbruksminister Julia Glöckner har också varnat för att tyska staten måste handla snabbt för att inte förlora betesdjuren i vissa särskilt rovdjurstäta delar av landet.

Vargen kommer med all sannolikhet att fortsätta vara en av de arter som ska bevaras i både Sverige och resten av EU. Så det är bara att lära sig att leva och samexistera med den. Men det är inte rimligt att djurägarna ska ta så stor del av ansvaret för att det ska fungera. Att leva med varg inpå knuten innebär en massa extraarbete och byråkrati och kostar stora summor varje är, både för extra stängsel samt för dödade och skadade djur.

Ska vi ha rovdjur i Sverige måste staten ta större del av ansvaret. Inte bara ekonomiskt utan byråkratin kring djurhållningen måste också underlättas. Om du som fårägare till exempel vill ha hundar som vaktar dina får kräver det ett särskilt tillstånd - för varje hund. Och när begäran om skyddsjakt ska malas genom byråkratins kvarnar tar det ofta så lång tid att vargen hinner flytta någon annanstans.

Enligt Naturvårdsverkets inventering finns det i dag cirka 400 vargar i Sverige. En majoritet av ledamöterna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott - kristdemokrater, moderater, centerpartister och sverigedemokrater - röstade nyligen igenom att antalet vargar i Sverige, det så kallade referensvärdet, ska minskas till 170 vargar. Utskottet föreslår också regionala förvaltningsplaner för vargstammen eftersom den varierar så mycket över landet.

I veckan som gått, efter denna tidnings pressläggning, debatterades vargfrågan i riksdagen. Det är bara att hoppas att en majoritet av riksdagsledamöterna inser att vill vi behålla våra öppna landskap, betesdjur och djurbönder - och vargen - måste staten och skattebetalarna ta en större del av ansvaret.