Veterinärbrist – ett glesbygdsproblem

Få nya veterinärer vill flytta till mindre orter, vilket leder till sämre service för glesbygden. Nu ska man börja rekrytera under utbildningen.

Distriktsveterinärerna har svårt att rekrytera nya veterinärer till glesbygden.
Distriktsveterinärerna har svårt att rekrytera nya veterinärer till glesbygden. FOTO: MOSTPHOTOS

Den rådande veterinärbristen i landet slår som hårdast mot glesbygden. Varje år examineras runt 80 nya veterinärer från SLU i Uppsala, men få av dem söker sig ut till mindre orter. Det rapporterar SVT Uppsala.

På Distriktsveterinärernas mottagning i Kalmar län märks detta.

– Det här är tredje sommaren i rad som vi haft svårt att få semestervikarier. Till hösten har vi två vakanser i Vimmerby, berättar Lena Jakobsson, chef för Distriktsveterinärerna i norra länet.

Sämre service

Distriktsveterinärerna har ett uppdrag från staten att tillhandahålla veterinärvård dygnet runt på 100 orter i landet. Men eftersom man inte får tag på personal har servicen blivit sämre på de mindre mottagningarna, med bland annat sämre öppettider.

– Det är ett glesbygdsproblem tror jag, vi har haft problem flera år. I år märks det även närmare storstäderna. Tyvärr tror jag att det blir ett ökande problem framöver, menar Lena Jakobsson.

Rekrytera tidigare

Ett sätt att motverka problemet kan vara att väcka intresse tidigt.

– Vi har också börjat rekrytera på ett tidigare stadium, redan när de går under utbildning så att de kommer hit som djurvårdare och djursjukskötare och ser hur trevligt vi har det, säger Lena Jakobsson.

Trots att ingen lösning på veterinärbristen är i sikte, tycker inte Lena Jakobsson att djurägare behöver oroa sig.

– Vi kommer alltid att klara jour och beredskap, för det är vårt viktigaste uppdrag – att hålla en beredskap året runt och dygnet om, säger hon.

Bra grund för framtiden

Men det finns hopp ändå. Nyexaminerade Clara Törnqvist har tagit ett jobb i Gamleby i Västerviks kommun.

– Jag vill ha ett jobb med bra bredd och jobba med alla djurslagen, få en bra grund för framtiden. Jag kände att det var en bra arbetsplats, berättar hon.

Läs mer: Fler veterinärer till Hallsbergområdet

Oro hos djurägare när veterinären går på knäna

"Detta ska inte behöva drabba fler djur och djurägare"

"Det kommer inte att hålla i längden"