Vetet är uppätet och söndertrampat

De senaste åren har lantbrukaren Erik Jansson i Vittskövle drabbats hårt av gåsrelaterade skördeskador. För att synliggöra problemets omfattning har han bestämt sig för att hädanefter anmäla och söka ekonomisk ersättning från Länsstyrelsen.

FOTO: JOHAN JOELSSON

Det skakar i karossen på den fyrhjulsdrivna jeepen när Erik Jansson tar sikte mot det isolerade fältet ett stenkast från den skånska ostkusten. De senaste veckorna har han haft en dålig känsla i kroppen. Från allfartsvägen har åkern sett svart ut, vilket är ett tecken på att gässen varit där. I samma stund som han parkerar bilen besannas hans farhågor. Det gröna höstvetet är uppätet, nedtrampat eller uppslitet med rötterna.

– Jag vet att det här fältet brukar vara extra utsatt men jag hade utsäde kvar och tog en rövare. Men det här var betydligt värre än jag befarade, säger han.

Ökande problem

Tillsammans med sin far Mats Jansson odlar Erik spannmål, potatis, sockerbetor och morötter på cirka 900 hektar i anslutning till Kärrfästegården i Vittskövle. De senaste tio åren har gässen utgjort ett allt större problem. Erik Jansson berättar att han vissa år tvingas köra upp hela fält på grund av fågelrelaterade skador. Det är inte bara grågåsen som ställer till problem. Den fredade vitkindade gåsen utgör ett allt större hot mot grödorna.

– De senaste åren har vi dessutom haft stora problem med tranor som stannar vid Pulkens strandängar här i närheten. Precis som gässen äter de upp fröna och ställer till, säger han.

PREMIUMLÄSNING: Forskaren om att vissa gäss inte flyttar från Sverige på vintern

Grödor lockar fåglarna

Förra årets ymniga nederbörd har bidragit till mer omfattande trampskador. Erik Jansson berättar att fältet vi befinner oss på är extra uppskattat bland gässen på grund av sitt isolerade läge. Men också för att han tidigare odlat potatis här. På marken ligger gott om ruttnande fjolårsknölar som lockar fåglarna. Att åkern är stor, öppen och ligger nära vatten påverkar också. Erik Jansson böjer sig ned och undersöker några gröna plantor som klarat sig.

– Höstvete är en tålig gröda. Så länge rötterna finns kvar i backen kan det ta sig. Men ju senare på våren gässen kommer desto större är risken att allt ska gå förlorat, säger han.

Ska söka ersättning

Lantbrukare som drabbas av skördeskador på grund av fåglar kan söka ersättning från Länsstyrelsen. Trots att Erik Jansson brukar förlora en hel del pengar på grund av de hungriga gässens framfart har han tidigare inte brytt sig om att söka. Han har i stället försökt knyta till sig jägare, hitta lämpliga fågelskrämmor och vara mer synlig på fälten.

– Men nu har jag bestämt mig för att börja söka ersättning. Inte för pengarnas skull, utan för att göra myndigheterna uppmärksamma på problemets omfattning.

LÄS MER: Outtröttlig jakt på bäst taktik

500 gäss får skjutas per år på Öland