Vinnarna: ”Vi är stolta över det vi har åstadkommit”

Familjen Hilmersson var på väg till Tivoli i Köpenhamn när de fick beskedet att de blir Årets spjutspets 2018. – Det kändes bra att fira med barnen, när de är med i det hela tiden, säger Fredrik Hilmersson som får priset tillsammans med sin fru Camilla.

FOTO: TORBJÖRN ESPING

– Vi är rätt så stolta över det vi ha åstadkommit, säger hon.

Camilla och Fredrik Hilmersson bedriver mjölkproduktion med 400 kor öster om Tingsryd. På Qvisingsö gård betar korna och kalvarna i backen ned mot sjön. Tjurarna som föds upp till slakt går på en annan gård, och kvigorna på Camillas föräldragård.

­– Det känns som vi har hittat rätt där vi bor, vi är helt enkelt duktiga på det vi gör, säger Camilla.

Camilla Hilmersson och Fredrik Hilmersson vinner priset som Årets spjutspets 2018. Sonen Emil, 17, till höger, kanske blir sjunde generationen lantbrukare på gården. Lovisa, 7, har åkbandet från firandet på Tivoli kvar på handleden.
Camilla Hilmersson och Fredrik Hilmersson vinner priset som Årets spjutspets 2018. Sonen Emil, 17, till höger, kanske blir sjunde generationen lantbrukare på gården. Lovisa, 7, har åkbandet från firandet på Tivoli kvar på handleden. FOTO: TORBJÖRN ESPING

”Jag började skaka och fick gåshud”

­– De har väl sett att vi har tre olika ben att stå på, mjölken, köttet och skogen. Och så är vi unga, säger Fredrik, som inte trodde att Qvisingsö skulle få priset.

– Jag började skaka och fick gåshus när de ringde. Det är rätt så stort, det hade vi inte räknat med, säger han.

Från vänster Isabella, 16, Fredrik, 41, Lovisa, 7, Camilla, 41, Emil,17, och Nathalie 12 år.
Från vänster Isabella, 16, Fredrik, 41, Lovisa, 7, Camilla, 41, Emil,17, och Nathalie 12 år. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Prisade som årets lantbrukare

Förra året fick Fredrik och Camilla Hilmersson priset som årets lantbrukare i Kronobergs län, ett pris som dottern Isabella fick hämta på residenset i Växjö.

Och nu vinner alltså Qvisingsö gård i den småbrutna småländska skogsbygden priset som årets spjutspets. Gården har utvecklats undan för undan i 20 år och vuxit från 28 till 400 kor och fem anställda.

– De är också delaktiga i utmärkelsen, säger Camilla.

FAKTA: Qvisingsö gård

Ägare: Fredrik och Camilla Hilmersson, 41.

Läge: Älmeboda, Tingsryds kommun.

Familj: Emil 17, Isabella, 16, Nathalie 12, Lovisa, 7.

Personal: Fem anställda, varav tre djurskötare.

Verksamhet: Mjölkproduktion med 400 kor, egen uppfödning av tjurkalvar, vallodling på 400 hektar, bete på 90 hektar, skogsbruk på 750 hektar.

Omsättning: 25 miljoner kronor, 2017.

Vill fortsätta att utvecklas

Förhoppningen är att företaget ska fungera och utvecklas stegvis även i framtiden.

­– Vi hoppas att det ska hålla, det är det vi bygger ut och satsar för. Sedan finns alltid en önskan om bättre lönsamhet, ett bättre mjölkpris, men det kan vi inte påverka, säger Fredrik.

Jag tror ändå på det här med att alla måste ha mat, och i Sverige är vi duktiga på det vi gör, säger Camilla och pekar på att Sverige är långt framme med hög djurvälfärd, låg användning av antibiotika och växtskyddsmedel.

Emil, 17, Isabella, 16, Lovisa, 7, Nathalie, 12, tillsammans med Fredrik och Camilla Hilmersson.
Emil, 17, Isabella, 16, Lovisa, 7, Nathalie, 12, tillsammans med Fredrik och Camilla Hilmersson. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Emil kan tänka sig att ta över

Barnen Emil, 17, och Isabella, 16, hjälper till mycket i företaget. Och Emil kan tänka sig att ta över gården i framtiden.

– För min del lutar det åt det, säger Emil, som fick ta hand om korna när familjen firade på Tivoli i Köpenhamn.

Isabella är mer tveksam.

­– Jag har ju lovat det en gång inne på residenset, men jag vill nog bli något annat faktiskt.

– Det är nog förståndigt, säger Fredrik Hilmersson, som ändå ser hur osäkert livet som mjölkbonde är med fluktuerande mjölkpris och långsamt sjunkande lönsamhet.

LÄS MER: Qvisingsö gård växer sig stegvis större och större

Juryns motivering

"Steg för steg har Fredrik och Camilla Hilmersson utvecklat gården Qvisingsö till ett imponerande och storskaligt mjölkföretag i en bygd där genomsnittsytan på de brukade arealerna är endast 1,5 hektar. En drivkraft är tron på svensk mjölkproduktion, satsningar görs med både ökad effektivitet och ökad djurvälfärd för ögonen och utifrån gårdens förutsättningar.”