"Vi behöver införa sunt liberalt bondförnuft"

Född på ett skogs- och jordbruk utanför Vetlanda i Småland känner sig Liberalernas Jakob Olofsgård hemma med landsbygdsfrågorna. I Lantbrukspodden pratar han bland annat om skogen och äganderätten, energifrågan och vad som är acceptabel vargstam.

Jakob Olofsgård är bosatt i Jönköping men uppväxt på en gård i Skede utanför Vetlanda.
Jakob Olofsgård är bosatt i Jönköping men uppväxt på en gård i Skede utanför Vetlanda. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Det är dags för Lantbrukspoddens andra valspecial. I det här avsnittet intervjuas Jakob Olofsgård som kom in i riksdagen för Liberalerna i höstas. Snabbt fick han uppdraget att vara landsbygdspolitisk talesperson. Det uppdraget tog han gärna.

– Det är en bristvara i riksdagen att ha riksdagsledamöter som är uppväxta på lantbruk och inom de gröna näringarna. I vårt parti som utåt sett fått en stämpel av att vara ett stadsparti så tycker jag att det är ännu viktigare att vi visar att liberaler finns i varje liten kommun i vårt land, framför allt på landsbygden, säger Jakob Olofsgård.

Slaget om landsbygden

Det har nämnts att årets valrörelse kan bli slaget om landsbygdens väljare. Liberalerna är förberedda med ett nytt landsbygdspolitiskt program med 66 punkter.

– Jag ser ofta en polarisering i landsbygdsfrågor. Lyfter vi skogsfrågan hamnar vi där direkt. Min uppgift är att vara en röst i mitten och vårt parti har ett starkt engagemang för miljön, skogen, äganderätten, säger Jakob Olofsgård.

När det gäller just den omdebatterade användningen av skogen är Jakob Olofsgård tydlig med att skogen är en nationell angelägenhet som det ska beslutas om i Sverige.

- Vi behöver införa sunt liberalt bondförnuft och det blir självklart i frågan om skogen. Brukandet av skogen viktigt för att träd binder kol de första 80 åren, gammal skog gör inte det, säger Jakob Olofsgård.

Med bakgrund i trähusbranschen vurmar han för ökat trähusbyggande.

”Riksdagen ska inte besluta om antal vargar”

Pratar man landsbygd är varg och vilt ofrånkomliga samtalsämnen.

– Viltfrågorna är min bestämda uppfattning att de ska inte bestämmas av politiken. Vi ska inte sitta i riksdagen och bestämma antal vargar som ska finnas. De besluten behöver fattas där problematiken finns.

Han säger att Liberalerna står bakom det beslut som är fattats av riksdagen om gynnsam bevarandestatus för vargen och menar att det kan handla om en vargstam på 170 individer.

Vill inte tappa takten

Med höga dieselpriser, inte alls så höga när intervjun gjordes som nu, är det ofrånkomligt att prata reduktionsplikt.

– Vi får inte tappa takten nu när det gäller att nå ett fossilfritt jordbruk. Men det måste ske på ett bra sätt. Vi måste minska beskattningen av fossilfria drivmedel.

Vad står mest på spel i årets val?

Med ett halvår kvar till valet där landsbygdsfrågorna, med fokus på lantbruket och skogsbruket, står ovanligt högt upp på den politiska agendan drar vi i gång med Lantbrukspoddens valspecial.

Fram till valet får du möta alla riksdagspartierna talespersoner i lantbruks och skogsbruksfrågor.

Håll utkik på landlantbruk.se och där poddar finns för fler avsnitt!

LYSSNA MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden

LYSSNA MER: Missa inte tidigare avsnitt av Lantbrukspodden valspecial: John Widegren (M): ”Vargen ett hot mot landsbygden”