”Vi har gäster som aldrig har upplevt tystnaden i skogen”

På flera ställen i landet har skogsägare valt ett annorlunda sätt att bruka sina skogar. I Västerbotten driver Annika Rydman Granö Beckasin och i Skåne driver Cecilia Timne Nyrups Naturhotell. Båda är hotellverksamhet med skogen som huvudattraktion.

Granö Beckasin har primärt satsat på den utländska marknaden. En person jobbar enbart med paketresor. Konferenser säljer de själva och då befinner sig gästerna i Glashuset.
Granö Beckasin har primärt satsat på den utländska marknaden. En person jobbar enbart med paketresor. Konferenser säljer de själva och då befinner sig gästerna i Glashuset. FOTO: THEA HOLMQVIST/GRANÖ BECKASIN

Centralt och bra placerat mitt i skogen vid en älv. Så beskriver Annika Rydman naturverksamheten Granö Beckasin vid Umeälven i Västerbotten. Och för sitt syfte är det en helt korrekt beskrivning.

– Folk kommer till oss för att få vistas i skogen. Vi ligger mitt i det som vi säljer till besökarna. Naturupplevelser i en av Europas sista vildmarker, säger hon. 

Levande landsbygd

Verksamheten med ekohotell, trädhotellrum i form av fågelnästen, restaurang och naturupplevelser är sprungen ur en önskan om en överlevande glesbygd.

– Det gick som en löpeld genom Sverige att skolor och butiker lades ned. Här skulle skolan också läggas ned. Vi kände att ”det här är inte bra”. Att vi måste hitta på något, annars skulle hela byn dö. Jag och mina vänner samlades för att prata om vad vi hade att erbjuda här uppe. Skogen, sjöarna… Och vi kom på att vi skulle börja med turism, säger Annika Rydman. 

Annika Rydman, VD för Granö Beckasin.
Annika Rydman, VD för Granö Beckasin. FOTO: BEA HOLMBERG

Företaget Granö Beckasin bildades och utgångspunkten blev skogen. Totalt är det åtta delägare och Annika Rydman är vd, delägare och styrelseledamot. 

– Vi vill dela med oss av den livsstil vi har. Titta på norrsken, jaga älg och plocka bär är saker som vi tar för givet här men som har ett annat värde för andra människor. Människan mår bra av att vistas i skogen. Det händer något med oss när vi gör det. Det finns gäster som kommer till oss som aldrig har upplevt tystnaden i skogen, säger Annika Rydman. 

Annika Rydman beskriver placeringen av företaget som bra där det ligger nära Umeälven och E12:an.
Annika Rydman beskriver placeringen av företaget som bra där det ligger nära Umeälven och E12:an. FOTO: GRANÖ BECKASIN

Fakta: Granö Beckasin i siffror

· Bolagsform: Aktiebolag 

· Antal anställda: 12

· Omsättning: 10 609 000 kronor

· Resultat: - 5 472 000 kronor

Hur går det för er?

– Omsättningen har ökat stadigt och fördubblats de senaste tre åren. Vi går inte plus ännu eftersom vi hela tiden gör investeringar och har fast anställd personal. Vi jobbar tätt ihop med bygden och anlitar helst lokala förmågor. Vi försöker inkludera. Vi gör det inte lätt för oss, men vi har valt att gå den här vägen. För det kommer att gå, det kommer bara ta lite längre tid. Det ska inte få gå på bekostnad av djur, natur och vårt samhälle, säger Annika Rydman.

”Jag säljer tystnaden”

I en annan del av landet, mindre än en timme från Köpenhamn, finns Nyrups Naturhotell. Mitt i Skåne driver Cecilia Timner och Camilla Jönsson sin verksamhet som även den baseras på känslan av att vara en del av skogen. 

– Jag säljer tystnaden. Man blir jordad. Man finner frid i själen. Bara att uppleva skogen gör jättemycket med en, säger Cecilia Timner.

Cecilia Timner äger Nyrups naturhotell tillsammans med Camilla Jönsson.
Cecilia Timner äger Nyrups naturhotell tillsammans med Camilla Jönsson. FOTO: NYRUPS NATURHOTELL

Utan el och vatten

Det är femte året som Nyrups Naturhotell erbjuder boende i yllehyddor utan el, vatten eller wifi. Gästerna får vandra sista biten till sitt boende och vill de ha kaffe på morgonen så får de börja med att tända i spisen och koka det med vatten som naturhotellets anställda levererar till dem. Blir de sedan kissnödiga av kaffet finns två komposttoaletter som komplement till den vanligaste urinoaren – ett träd.  

Tanken hos Nyrups Naturhotell är att alla spår av människor ska kunna tas bort från skogen utan att det sedan syns att någon varit där.
Tanken hos Nyrups Naturhotell är att alla spår av människor ska kunna tas bort från skogen utan att det sedan syns att någon varit där. FOTO: MALIN ANDERSSON, PHOTOMALIN.SE/NYRUPS NATURHOTELL

Fakta: Nyrups Naturhotell i siffror

· Bolagsform: Handelsbolag

· Antal anställda: Drivs av Cecilia Timner och Camilla Jönsson.

· Omsättning: 500 000-699 000 kronor (Grundat på den momsredovisning som företaget har gjort kalenderår 2018)

Är det här det nya sättet att få in lite pengar på sin skog?

– Ja, det tycker jag. Det är ett bra komplement att göra ekonomi på sin skog. Men man ska nog inte starta en sån här verksamhet för pengarnas skull. Skogspengarna är de absolut enklaste pengarna. Någon kommer dit och tar hand om den och gör jobbet och så har man pengar på kontot, säger Cecilia Timner.

Hyddorna hos Nyrups Naturhotell är vadderade med ylle.
Hyddorna hos Nyrups Naturhotell är vadderade med ylle. FOTO: MALIN ANDERSSON, PHOTOMALIN.SE/NYRUPS NATURHOTELL

”Ska se ut som en skog”

– Men det här sättet vi har valt betyder slit. Jag vill kunna erbjuda något unikt. Och när man möter gästerna så är det värt det. Att de har fått vara i min skog och man ser och känner att de tycker det är underbart. Vi har lagt upp det så att om vi vill så ska allt kunna rivas och då ska det inte synas att det har varit någon här. Tanken är att det ska se ut som en skog. Den dagen det inte gör det har vi tappat det vi erbjuder, säger Cecilia Timner.