Vi måste våga fråga i butiken

Det duggar tätt med negativa nyheter om lantbruket just nu. Många svenska grisbönder står med stallarna fulla av grisar som ingen vill köpa.

Andelen värdefulla hagmarker har på tio år minskat med 18 procent, det finns inte längre djur som betar dem. Och ny statistik från jordbruksverket visar att lantbrukens inkomster minskade hela 11 procent under 2013.

Vi skulle verkligen behöva en nationell livsmedelsstrategi, där samhället uttrycker en tydlig vilja med lantbruket. Men tyvärr har vi en statsminister med ett monumentalt ointresse för landsbygdens näringar. När han någon gång uttalar sig om lantbruk är han nedlåtande. Senast skedde det i FN i höstas, där Fredrik Reinfeldt förklarade att jordbrukets samlade subventioner skulle räcka för att låta ”41 miljoner mjölkkor flyga jorden runt i första klass”.

Vilken sällsynt befängd jämförelse! Mjölkkorna finns här för att producera högvärdiga livsmedel, inte för att bli globetrotters.

Men också handeln har ett mycket stort ansvar. Missa inte professorn Bo Algers öppna brev till livsmedelskedjorna på veckans debattsida. Kedjorna tar inte det företagens sociala ansvar som förkortas CSR, den underlåtenheten håller nu på att slå ut hela den svenska grisnäringen, skriver Bo Algers.

Icas beslut i veckan att enbart ha svenskt fläsk i baconpaketen under eget varumärke var förstås ett steg åt rätt håll och med en smaklig motivering. Nu väntar vi på att Coop och Axfood ska bekänna färg.

Och vi kan faktiskt göra något själva, som konsumenter. Det gäller även oss som jobbar nära lantbruket eller bor i en miljö som hålls levande av aktiva lantbruk. Den frågan tas upp i en LRF-motion i Herrljunga: ” Rådgivare och säljare inom lantbrukssektorn är också ambassadörer och handlar därmed givetvis svenskt”, skriver motionärerna bland annat.

Det borde vara självklart, men är det tyvärr inte. Väljer vi det billigare importköttet sågar vi av den gren vi själva sitter på. Det lönar sig att välja svenskt, även om det kostar några kronor mer. Och så måste vi höja rösten och våga fråga i butiken. Det kan göra skillnad.