Löfven: ”Vi skulle kunna ha bra diskussioner med Centern”

Stefan Löfven planerar att regera landet i ytterligare fyra år, och gärna spräcka alliansen på kuppen. Han närmar sig Centern och drar en skarp gräns mellan S och M i landsbygdspolitiken.

Stefan Löfven besöker Landsbygdsriksdagen 2018 i Örnsköldsvik.
Stefan Löfven besöker Landsbygdsriksdagen 2018 i Örnsköldsvik. FOTO: TRONS

– Moderaterna utmärker sig med en politik som är väldigt fixerad vid storstädernas behov, säger statsministern.

”Närmare Centern”

Med en knapp vecka kvar till valet sträcker Löfven ut handen mot den politiska mitten.

– I landsbygdspolitiken så ligger vi närmare Centern än de övriga allianspartierna. Vi skulle kunna ha bra diskussioner med Centern om konkurrenskraften för lantbruket och skogen, liksom om nya strandskyddsregler och en omställning till fossilfritt.

”SD får inte diktera”

Han utesluter helt att regera med stöd av SD, något som han betonar att M inte lika tydligt har gjort.

– Jag är beredd att söka bred samverkan över blockgränsen. För vi kan inte ha ett läge där SD, med allt vad partiet är sprunget ur, ska diktera svensk politik. Den politiska stabilitet som vi har varit stolta över i Sverige kommer att vara historia, och i förlängningen drabbar det den ekonomiska utvecklingen.

FAKTA: Stefan Löfven

Parti: Socialdemokraterna. Gör sin andra valrörelse som partiledare.

Ålder: 61 år.

Födelseort: Aspudden i södra Stockholm.

Partiets resultat i senaste riksdagsvalet: 31,01 procent.

Sluta klyftan

Landsbygden är en av valets viktigaste frågor, slår Stefan Löfven fast.

– Regeringen har lagt om kursen för landsbygden för att sluta klyftan mellan land och stad. Men mycket arbete återstår innan vi är klara.

Obligatorisk ursprungsmärkning

Med landsbygdspropositionen stärker regeringen offentlig service i hela landet, understryker Löfven. De gröna näringarna har regeringen givit en särskild injektion. Både med ett nationellt skogsprogram och med en livsmedelsstrategi med bland annat regler för offentlig upphandling som ska gynna svenskt. Han nämner även det nationella krispaketet på drygt 1,2 miljarder kronor som regeringen lagt fram för att lantbrukarna bättre ska kunna hantera den svåra situationen efter sommarens torka.

– Jag är positiv till att öka andelen svenskproducerad mat. Fler borde inse såväl miljö- och hälsonyttan med att äta kött från gårdar med låg antibiotikaanvändning. Vi kommer att gå vidare med frågan om en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och på storkök.

Vill stödja ekologisk produktion

I valrörelsens slutspurt kom regeringen med förslaget att göra det obligatoriskt för det offentliga att ställa krav på djurskydd och låg antibiotikaanvändning i upphandlade livsmedel. S vill även stödja ekologisk produktion i offentlig upphandling. Något som alliansen är emot.

Inför valet lovar flera allianspartier istället sänkt dieselskatt på jord- och skogsbrukets fordon, och de anklagar regeringen för att med skatter hämma den gröna sektorn.

Spricka i alliansen

Här kontrar Stefan Löfven med att blotta en spricka i alliansen.

– Oppositionens skattepolitik spretar åt vitt skilda håll. Här har vi Liberalerna som vill slopa nedsättningen av koldioxidskatten i jordbruket och införa en ny läckageskatt. Medan Moderaterna vill gå radikalt åt andra hållet. För mig som socialdemokrat är det så att skatterna i grund och botten finansierar välfärden.

”Glesbygden ska undantas”

Tänker S införa en kilometerskatt efter valet, och görs det i så fall undantag för de gröna näringarna?

– En vägslitageavgift kommer att föreslås i delar av landet där det är möjligt att flytta över godstransporter från väg till tåg och sjöfart. Syftet är att stoppa osund konkurrens från utländska åkare och finansiera underhåll av bland annat vägar på landsbygden. Inlandsindustrin och glesbygden ska undantas. Det tidigare förslaget som togs fram levde inte upp till det, och därför drog vi tillbaka det.

"Skogsägare ska ersättas"

Artskyddet har varit en annan het fråga under mandatperioden. Löfven är medveten om debatten bland skogsägare och nu ses reglerna över. Kopplat till denna diskussion är ägande- och brukarrätten som skogsägare sett som hotad. Även här vill Löfven ge lugnande besked.

– Det är centralt att på samma sätt som vi vill bruka skogen så ska skogsägare ersättas när marken är särskilt skyddsvärd. Vi ska öka uttaget av skogsråvara för att bidra till klimatomställningen. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation.

Går att reformera EU-stöd

Med mindre entusiasm talar Stefan Löfven om EU:s jordbrukspolitik, Cap, och poängterar att Brexit tvingar EU att rätta mun efter matsäcken.

– Jag tror att det är fullt möjligt att reformera EU:s jordbruksstöd samtidigt som lönsamheten och konkurrenskraften förstärks i det svenska jordbruket.

Fotnot: Stefan Löfven har av tidsskäl valt att svara skriftligt på Land Lantbruks frågor.

FAKTA: Stefan Löfvens val

Importerade ekologiska livsmedel eller svenska konventionellt odlade?

– Jag försöker köpa så mycket svenskt som möjligt.

Bo på lantgård eller cityweekend?

– Helg i Örnsköldsvik.

Komjölk eller havremjölk?

– Komjölk.

Systembolaget eller gårdsförsäljning?

– Systembolaget.

Ökad skogsavverkning eller begränsad skogsavverkning?

– Ökad skogsavverkning.