”Viktigt att stå upp för svensk rovdjurspolitik”
Regeringen måste stå upp inför EU för den svenska rovdjurspolitiken, där beslut om förvaltningen fattas i rovdjurens närhet. Det skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.
Regeringen måste stå upp inför EU för den svenska rovdjurspolitiken, där beslut om förvaltningen fattas i rovdjurens närhet. Det skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.
Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.
EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, M, liksom Svenska jägareförbundet har slagit larm: Ett nytt förslag från EU-kommissionen till hur Art- och habitatdirektivet ska tillämpas innebär i praktiken förbud mot den svenska licensjakten på varg.
I TV4:s Nyhetsmorgon diskuterades frågan i en panel av Stockholmsbaserade tyckare. Dessa var rörande eniga om att licensjakten bör stoppas, den är ett "blodbad som är urskillningslöst" . Veronica Palm, S, förklarade att debatten kring vargen inte är verklighetsbaserad, den bygger "bara på känslor".
Veronica Palm borde besöka en fårgård morgonen efter ett vargangrepp i hagen. Eller möta en jägare vars jaktkamrat hunden blivit sliten i stycken. Det är nämligen en verklighet utanför tullarna, och en bakgrund till de många känslor vargen väcker.
Men åter till förslaget från EU-kommissionen. Det är enligt flera bedömare betydligt striktare än vägledningen från 2007 till hur Art- och habitatdirektivet ska tolkas. I en särskild rapport om vargen föreslår Kommissionen olika sätt att skydda betesdjur. Utöver stängsling handlar det om boskapsvaktande hundar och herdar.
Det är knappast lösningar som passar i ett svenskt sammanhang. Vakthundar kan vara effektiva, men i ett land med allemansrätt kan de vara mindre lämpliga. Det handlar om hundar som kan vara redo att försvara flocken även mot tvåbenta inkräktare. Och herdar? Ja, det kan fungera i till exempel Rumänien. Men med tanke på strukturen på gårdarna med betesdjur i Sverige och på svensk lönenivå är herdar en orealistisk idé.
Enligt uppgifter i medier protesterade Finland högljutt när förslaget presenterades, medan Sveriges representanter teg. Nyligen svarade Sverige skriftligt. I ett ganska försiktigt formulerat brev påpekas att EU-parlamentet ställt sig bakom "flexibla strategier för genomförande som tar hänsyn till specifika nationella omständigheter". I brevet, signerat en tjänsteman på Naturvårdsverket, framhålls även samernas rätt att bedriva renskötsel, där samexistens med stora rovdjur är en utmaning.
Enligt den rovdjurspolitik som klubbades i riksdagen 2015 ska beslut om förvaltningen av rovdjur fattas nära människor som lever i rovdjurens närhet. Nu bör regeringen bestämt stå upp för den linjen och förkasta EU:s förslag.