Vildsvinen kräver extraordinära åtgärder

Vildsvinen är ett allvarligt hot mot svensk livsmedelsproduktion, skriver Thomas Magnusson, och är besviken både på hur landsbygdsministern och LRF tacklar frågan.

Sverige har tappat kontrollen på vildsvinen och de hotar nu vår matproduktion, skriver debattören.
Sverige har tappat kontrollen på vildsvinen och de hotar nu vår matproduktion, skriver debattören. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Det är pinsamt att behöva erkänna för bondekollegorna i våra grannländer, att vi totalt har tappat kontrollen på vildsvinsstammens utveckling och dess omfattande skador.

När ska våra politiker erkänna detta och att det är ett samhällsproblem? De åtgärder som regeringen föreslår emellanåt, som till exempel gratis trikinprov, är en droppe i havet. Man måste inse att detta är en extraordinär situation, som kräver extraordinära åtgärder. Länsstyrelsen i Jönköping tog tillsammans med andra aktörer initiativ till att göra en beräkning vad vildsvinsskadorna verkligen kostar. Man kom fram till att på denna gård, med blandad växtodling på cirka 100 hektar var kostnaden över 200 000 kronor.

Det förstår var och en att så kan det inte fortsätta, om vi ska ha någon livsmedelsproduktion i det här landet. Nåja, vi kan ju importera från våra nordiska grannar.

Jag är synnerligen besviken på vår landsbygdsminister som inte förstår allvaret för vår näring. Och som tror att vi kan "äta” upp problemet.

Jag måste tyvärr erkänna, trots att jag är en hängiven LRF:are, att jag även är besviken på LRF i denna fråga. Det har varit mycket ord och lite handling. Jag påminner om ordspråket ”Medan gräset växer dör kon”.

Vildsvinen är definitivt en prioriterad hållbarhetsfråga. Det är inte ”hållbart” att de äter upp och skadar våra grödor.

Nu får man snart läsa en artikel om att, ”här finns det jägare som har kontroll på stammen - inga skador”. Ja, det finns hängivna, engagerade jägare, men det behövs minst 1000 av dessa om det ska bli någon effekt. Jag kan konstatera att det dessutom finns en viss trötthet från jägarhåll att jaga vildsvin.

Så jag repeterar: Extraordinär situation kräver extraordinära åtgärder.

Thomas Magnusson, Rinkaby

LÄS MER: Viltet får inte äventyra matproduktionen

LÄS MER: Vildsvinen är ett gemensamt samhällsansvar